Нови лични документи: Поскъпване за десетки милиони на новия договор

15710
Нови лични документи: Поскъпване за десетки милиони на новия договор
Снимка: БГНЕС

С 67,9 млн. лева без ДДС поскъпна новият договор за личните документи от поколение 2019 г. Той беше подписан в МВР на 22-ри декември, 2022 година за сумата от близо 253 млн. лв. без ДДС. Изпълнител на поръчката е консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С&Т". Предметът му е проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи "Поколение 2019". Той е с продължителност десет години, като срокът за въвеждане на самата система е 19 месеца.

Шест дни преди да сдаде властта служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е подписал допълнително споразумение за увеличаване на сумите по него средно с 21,16%. Основният мотив е инфлацията, но също така непредвидено дългия срок между подаване на офертата за обществената поръчка и подписване на договора за нейното изпълнение.

Нов договор за личните карти – над 13,5 млн. лв. за 1 г. поддръжка на системата

Договор за следгаранционна поддръжка на системата за лични документи подписа Министерството на вътрешните работи с фирмата  &bdquo...

Реално офертата е подадена през октомври 2019-та и до подписване на договор изминаха три години, тъй като поръчката беше обжалвана на няколко етапа. Този, който отне най-много време за решение, беше поисканото по жалбата от конкурента на спечелилия участник - "Веридос ГмбХ", преюдициално запитване от Върховния административен съд до Съда на ЕС. То бе отправено през юни 2020 г., а отговорът от СЕС дойде през февруари 2022 г. Делото във ВАС на два етапа беше засекретявано с мотив, че информацията, която може да бъде изнесена по повод упражняване на правото на защита, може да доведе до нерегламентиран достъп, което би застрашило във висока степен и да създаде опасност от възникване на труднопоправими или големи вреди, или да причини вреди в областта на националната сигурност и външната политика.  

В крайна сметка през декември се сключи дълго чаканият договор, като през този период се подписваха нови и нови допълнителни споразумения с "Веридос" за удължаване на действащия им с МВР договор за лични документи. Стигна се даже дотам, че вече имаше подписан нов договор с "Мюлбауер/С&Т", но с "Веридос" в началото на тази година се подписа напълно нов, вече не с допълнително споразумение - на стойност почти 44,6 млн. лв. без ДДС, с пряко договаряне за полиграфическа изработка и доставка на бланки на български лични документи по образците от 2009 г.  Причината беше, че в началната фаза от контракта с „Мюлбауер/С&Т“, когато още не е изтекъл срокът им за въвеждане на нова система, те няма как да пристъпят към издаване на лични документи.

ОЩЕ: Договорът за личните карти поскъпна с 23,7 млн. лева

Договорът за личните документи с новото поскъпване

Договорът обхваща изработка по модели на паспорт, лична карта, дипломатически паспорт, служебен, моряшки паспорт, удостоверение за пътуване зад граница на бежанец, удостоверение за пътуване на лице без гражданство, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец с хуманитарен статут, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец, получил убежище, временен паспорт, в т.ч. и за окончателно напускане на Република България, временно удостоверение за напускане, удостоверение за завръщане в РБ на чужденец, служебен открит лист за преминаване на границата и др.

Още един договор за личните карти с "Веридос" поскъпна с милиони

С още 12 милиона без ДДС поскъпна договорът за следгаранционната поддръжка на техническите и програмните средства на Централизирана авт...

Предвидено е също строителство на сграден комплекс със съответните зони за сигурност и достъп до тях, в които да се достави и монтира чувствително оборудване.

Строежът ще се изпълни върху терен от 14 400 кв. метра в северната част на имота на МВР в ж.к. "Младост", бул. "Ал. Маринов" №1. Сградите - персонализиран център и фронт офис, ще е с обща площ от 8 880 квадрата.  

За това строителство в допълнителното споразумение от юни месец са предвидени в плюс 4 млн. лв. без ДДС с мотив - непредвидени в заданието допълнителни строително-монтажни дейности, които възложителят не е могъл да предвиди при полагане на дължима грижа.

ОЩЕ: Важни промени за личните карти и книжките прие правителството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com