Избраха кой да прави новите лични документи, но жалба спира избора

21450
Избраха кой да прави новите лични документи, но жалба спира избора
Снимка: МВР

Довършена с решение за избор на изпълнител е откритата преди близо 2 г. поръчка за нови лични документи на стойност 286 млн. лв. с ДДС. Резултатът обаче отново е обжалван, става ясно от справка в сайтовете на КЗК и МВР.

По жалбата, подадена от класирания на второ място кандидат „Веридос ГмбХ“, даже е образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията. Това значи, че жалбата ще бъде разглеждана и независимо какъв е резултатът, подлежи на обжалване пред ВАС. Това пък значи още неизвестно загубено време за новото поколение лични документи.

Припомняме, че процедурата със заглавие "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" бе блокирана след първоначалния подбор от „Дермалог – Ани БГ Консорциум“. Тогава жалбата бе разгледана и отхвърлена първо от КЗК през септември месец м.г., а после и от ВАС, в началото на декември.

В предварителния подбор бяха определени кандидатите, които получиха покани да подадат оферти - „Веридос ГмбХ и Обединение „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С§Т“.

Да изпълни поръчката е избрано обединението, което се състои от немската компания Muhlbauer и българската „С§Т България“ ЕООД, чийто едноличен собственик е словашкия „С&Т СЕЕ ХОЛДИНГ“. Основана през 1981 г., групата Mühlbauer се е превърнала във водещ световен играч в сектора за сигурност. Компанията има 35 производствени и сервизни локации, участвала е в над 300 ID-проекта. Специализирана е  в производството, персонализирането на сигурни лични карти и е-паспорти.   

Класираната на второ място „Веридос ГмбХ“ е със седалище в Берлин, Германия. Акционери в компанията са Giesecke+Devrient (60%) и Bundesdruckerei (40%). В сайта им пише, че имат повече от 400  служители по целия свят, дъщерни предприятия, обекти и представители в САЩ, Канада, Мексико, Гърция, Сингапур, ОАЕ и др. 

Поръчката обхваща изработка по модели на паспорт, лична карта, дипломатически паспорт, служебен, моряшки паспорт, удостоверение за пътуване зад граница на бежанец, удостоверение за пътуване на лице без гражданство, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец с хуманитарен статут, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец, получил убежище, временен паспорт, в т. ч. и за окончателно напускане на Република България (РБ), временно удостоверение за напускане, удостоверение за завръщане в РБ на чужденец, служебен открит лист за преминаване на границата и др.

Процедурата се провежда по съгласувана от Държавна агенция "Национална сигурност" схема за класификация на етапите и изпълнение. В документацията се сочи, че оборудването, строителството и услугите са чувствителни, тъй като информация за производствената технология, както и отделни начини за защита на личните документи представляват класифицирана информация с ниво за сигурност "СЕКРЕТНО" и "EU SECRET".

Подаване на документите за първокласници - с нова възможност след края на извънредното положение

След приключване на извънредното положение на 13 май, от 14 май заявленията за кандидатстване за първи клас може да се подават от родит...

Предвидено е също строителство на сграден комплекс със съответните зони за сигурност и достъп до тях, в които да се достави и монтира чувствително оборудване.

Строежът ще се изпълни върху терен от 14 400 кв. метра в северната част на имота на МВР в ЖК „Младост“, бул. „Ал. Маринов №1. Той ще е с обща площ от 8 880 квадрата.

Там ще се изгради Персонализиран център и отделно от него фронт офис.

Моделите на всички видове български лични документи са одобрени от Министерския съвет през 2018-та година.

Тази и следващата година изтичат 10-годишните срокове за валидност на личните документи на около 3,3 млн. българи. Призивът на МВР е даже да подаваме заявления преди изтичането на крайния срок, но те няма да са от новото, т.нар „поколение 2019“.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество