Новини или Novini - картината на печата за 22 януари

2106
Новини или Novini - картината на печата за 22 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 22 януари, сряда.

24 часа

Лордовете задължиха Джонсън да даде веднага статут на европейците. 139 000 българи вече са поискали да останат в Англия след Brexit.

Камарата на лордовете в британския парламент направи промени в законодателството за Brexit, с които задължи правителството да даде автоматично статут на уседналост на намиращите се вече във Великобритания европейски граждани, а не да ги кара да кандидатстват за него.

В момента те трябва да заявяват през специален сайт, че искат да продължат да живеят в страната, след като тя напусне ЕС в края на месеца. Регистрацията е безплатна и електронна, но се изискват редица доказателства, че кандидатите са пребивавали законно в страната през последните 5 г. Ако са били по-малко време, те получават временен статут и могат отново да кандидатстват след 5 година. 

Труд

Бърза смърт идва от Китай. Няма ваксина и лекарствен препарат, който да действа на нов вирус. У нас все още няма тестове за заболяването. Заразата засега няма лечение, специалистите съветват да избягваме пътувания до засегнатите страни.

Новият коронавирус, който уби вече шестима души в Китай, се разпространява със светкавична скорост. До момента има случаи на заболяването в Китай, Южна Корея, Тайлнад, Япония и Австралия. До дни може да бъде пресен и в Европа, както и в България, спо­­делят специалисти. “Разпространява се от човек на човек, както грипа. Може да бъде донесен и утре, никой не знае точно кога ще се случи. Българите пътуват до Тайланд и риск има”, заяви за “Труд” началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница – София доц. Атанас Мангъров. Той обясни, че този коронавирус поначало се среща при животните, но понякога преминава и по хората, както е в случая. 

Монитор

ЧСИ-тата извадиха над 2600 имота на тезгяха. Това показа проверка на „Монитор“ в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата. От там се вижда, че актуалните обяви за търгове на имоти са 2602, като последните 30 от тях са публикувани след 14 часа във вторник. Освен това в сайта има и 174 обяви за продажба на МПС (виж карето – б.р.), както и още 247 обяви за продажба на движимо имущество.

Данните от регистъра показват няколко интересни тенденции – основната е, че броят на обявените за публична продан имоти в последните години намалява. Още в доклада на камарата за 2018 г. стана ясно, че в платформата са публикувани 41 174 броя обяви за продажби на имущество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com