Новини или Novini – картината на печата за 26 септември

2995
Новини или Novini – картината на печата за 26 септември
Снимка: iStock/Guliver

Средата на седмицата е, а все още няма голям политически скандал – само много малки. Какво се случи на 26 септември и на какво обърнаха внимание българските вестници – Actualno.com ще ви запознаем в следващите редове.

Вестник "Сега"

Централната новина при колегите е новият подход към здравеопазването. Те са категорични – предложеното от здравния министър Кирил Ананиев, който беше дългогодишен зам.-финансов министър, ще доведе до това най-болните да плащат най-много за лечението си – типично пазарен подход. Двата варианта, измислени от екипа на Ананиев са следните – пълна демонополизация на НЗОК и водеща роля на частните застрахователи, които да се конкурират за 8-процентната вноска на всички граждани или запазване на основната роля на НЗОК и задължително допълнително здравно застраховане. Реално при втория вариант се поема лечение до 700 лева от НЗОК, но и от джоба на пациента (500+200 лева), а нагоре идва на помощ застраховател, където си се застраховал т.е. пак си плащал вноска. Но болниците сами ще могат да определят цените, при които работят т.е. да не спазват евентуално договорени на принципа на колективно споразумение цени с НЗОК и застрахователи и ако става въпрос за по-скъпо лечение от покриваното от НЗОК или задължителната застраховка (1000 лева), разликата се доплаща отново от собствения джоб или от допълнителен доброволен фонд, в какъвто в момента са осигурени едва 1 от 10 българи - и където пак си плащал.

Другият акцент във вестника са планираните ремонти по пътищата догодина. Например – участъка по АМ „Тракия” между Чирпан и Стара Загора, както и трасето от Ботевград за Мездра, където предстои разширение на пътя, а алтернатива на този път е сдобилото се със зловеща слава Искърско дефиле.

Вестник "24 часа"

Медията обръща внимание на новата телевизия на БСП. Тя щяла да се казва "Българска свободна медия". Логото ѝ вече е патентовано, а до края на седмицата БСП ще подаде в СЕМ документи за лиценз.

Вестник "Труд"

Заглавната новина касае новите камери на КАТ, с които трябва да се засичат нарушители по републиканската пътна мрежа. 28 от тях не разпознавали номера – вземали номера за чужда регистрация, а не българска, правят некачествени снимки и не засичат нарушители по магистралите, защото фабричната настройка на лазерите била да се засича до 130 км/ч, а не до 140 км/ч, което е разрешеното по най-бързите български пътища, т.е. няма как да бъде издаден електронен фиш.

Друг основен акцент във вестника са цените на парното и топлата вода. Тристаен апартамент през зимата ще се отоплява месечно за около 170 лева т.е. за около 30 лева повече. Но в Бургас поскъпването е по-сериозно – 23%, а в Плевен – 21%. И причината е поскъпването на газа от 1 октомври.

Вестник "Монитор"

В този вестник един от основните акценти касае лидерът на БСП Корнелия Нинова. Пишещите се за баш комунисти от съюза „Че Гевара” за пореден път ѝ поискаха оставката. Причината този път е, че Нинова не подкрепяла идеята на военния министър Красимир Каракачанов за кошница от необходими продукти, които да са с регулирани цени. Нещо повече – с позицията си тя подкрепяла капитализма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com