Новини или novini: Картината на печата за 27 февруари

3605
Новини или novini: Картината на печата за 27 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com ви представя кратък преглед на най-важното от днешните вестници.

Труд

Принудителният отпуск, вместо болничен за 14-дневната карантина заради коронавируса, е незаконен и никой няма право да принуждава осигурените лица да ползват платен или неплатен отпуск вместо да се обезщетяват с болнични. Това коментираха пред „Труд” юристи и депутати след изказването на здравния министър Кирил Ананиев, че хората, които се завръщат от Италия или Китай трябва да са под доброволна карантина да ползват платен или неплатен отпуск.

„Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. „Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т. е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите”, разясни темата д-р Дариткова.

24 часа

Депутатите от ГЕРБ са склонни да започнат консултации за промяна на Конституцията, която да позволи да отпадне давността за тежки престъпления, извършени при и по повод на приватизацията, потвърди председателката на правната комисия Анна Александрова.

"През 2017 г. имахме готовност след поредната инициатива по идея на премира Борисов както за промени и в конституцията, така и в Наказателния кодекс. Имаме готовност и в този момент. Включително отскоро премиерът ни е възложил на юристите да се съберем и да обмислим отново промени в конституцията. За такава промяна обаче следва да имаме мнозинство, и то над две трети. Следва да се обединим, а колегите от БСП не ни подкрепиха през 2017 г. Сега очаквам, след като всички адмирират усилията на главния прокурор, да дадат знак, че всички бихме могли да променим конституцията и можем да търсим отговорност на хората, извършили престъпление".

Монитор

470 са учебниците и учебните комплекти за учениците от първи до седми клас, които са одобрени от образователното министерство за учебната 2020/2021 г. Това става ясно от списъка с помагалата, публикуван на сайта на ведомството. Учителите избират измежду десетки издателства, по чиито учебници да преподават на своите възпитаници. Докато за някои чужди езици като испанския и италианския се предлага само по един учебник, то вариантите за петокласниците и шестокласниците по български език са 10.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com