Новините: Най-важното за деня, 10 април

4995
Новините: Най-важното за деня, 10 април
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден - 10 април.

Петков: "Продължаваме промяната" няма да подкрепи Каримански, въпреки оттеглянето на Гюров

"Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление на управляващите, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Ето защо ще информирам коалиционния съвет за решението на Гюров да оттегли кандидатурата си. "Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански за нов гуверньор на БНБ". Това заяви в извънредно изявление в неделя следобед премиерът Кирил Петков.

Андрей Гюров се отказа от състезанието за управител на БНБ, за да спаси коалицията

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров ще оттегли кандидатурата си за управител на Българската народна банка (БНБ). Това обяви самият Гюров във Facebook, в публикация малко преди неделната извънредна среща на управляващата коалиция. Другият кандидат за поста е номинираният от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

Украински националисти са превзели български кораб в Мариупол, МВнР отрече

Украински националисти от "Азов", оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Това съобщи зам.-началникът на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин.

Тошко Йорданов обвини Петков и Василев в политически рекет

"Има такъв народ" обявиниха Кирил Петков, Асен Василев и "Продължаваме промяната" в политически рекет заради поведението им около процедурата за управител на БНБ и оттеглянето на кандидатурата на Андрей Гюров. "Това, което в момента правят Кирил, Петков, Асен Василев и "Продължаваме промяната", е рекет, политически рекет", заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на влизане в Министерски съвет за извънредната среща на управляващата коалиция.

Гроздан Караджов: Фирмите едва ли ще ремонтират пътища, докато не им платим

Сега започва сезонът на ремонтите, но е почти невероятно строителните фирми да са съгласни да ремонтират пътищата, докато държавата им дължи 1,2 млрд. лева. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в предаването "Защо, господин министър?" по bTV. МРРБ не разполага с нужните 550 млн. лева, за да се разплати със строителните фирми. Те трябва да бъдат взети от други пера в бюджета на министерството, а после да му бъдат възстановени при актуализацията на бюджета през лятото. Това е договорено с премиера Петков и финансовия министър Василев.

Нинова категорична: Тръгвам си, ако се реши да изпратим оръжие на Украйна

Ако се стигне до решение в парламента за изпращане на оръжие за Украйна, аз няма да сложи подписа си. Нека да ме сменят. Аз си тръгвам. Отчитам мнението на мнозинството от българските граждани и националния интерес. poster Това мнение изрази вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред БНТ.

Министърът на културата няма да подава оставка, искал да привлече внимание

Министърът на културата няма да подава оставка, въпреки вълната от подигравки, които отнесе в социалните мрежи заради пуснатото от него необичайно видео. Опитвам се да вкарам абсолютно пълна прозрачност и ясни критерии, които от 4 месеца в министерството явно се оказа, че липсват почти във всеки ресор, посочи Атанасов.

Министърът на културата с първи коментар след видеото за рождения си ден

Първото видео, което споделих от директния си комуникационен канал, достигна до всички българи. След четири месеца липса на обществено внимание темата „Култура” е отново на дневен ред. Това заяви министърът на културата Атанас Атанасов, който направи коментар след видеото от кабинета, което предизвика множество реакции.

Зам.-министърът на отбраната: Амбициите ни е да придобием още 8 самолета

Проектът за самолетите е изключително важен. Амбициите ни е да придобием още 8 самолета, за да имаме модерна авиация. Тези самолети могат да пристигнат до 1-2 години след първите. Това каза в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Енергийният министър каза ще расте ли цената на тока за бита

Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова телевизия. „Цените се определят от КЕВР. Към момента не би било правилно и логично да се вменява каквото и да е решение към тях като независим регулатор”, добави още той.

Настимир Ананиев не вижда желание за диалог по казуса с БНБ

Управителят на БНБ е важна позиция, свързана с влизането на България в еврозоната. Въпросът е да се седне и да се изговори, но аз не виждам желание по тази тема да има диалог. poster Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" и основател на партия "Волт" Настимир Ананиев.

Коалицията се събира на заседание, ще решава за БНБ

Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща тема на разговора ще бъде предстоящият избор на гуверньор на Българска народна банка. Кандидатите за БНБ са двама – председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

Седмицата на коронавируса: Да се насладим на успокоението, докато можем

Посоката "надолу" що се отнася до коронавируса в България се запазва и през тази седмица. Според справката на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от 7 април, която се отнася към периода 17 март - 24 март, 2022 година, всички секвенирани проби (218) са вариант Омикрон. От тях обаче 68,3% са с генетична линия BA.2, докато при данните от 1 април, които бяха за периода 1 - 17 март, 2022 година, 74,2% от пробите бяха с BA.2. Защо се наблюдава спад, макар и не чак толкова голям, при положение, че BA.2 е доминиращата към момента в цял свят линия на Омикрон и дали това подсказва изненада с броя на заразените в бъдеще, след като сега има устойчив спад - предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com