Новините: Най-важното за деня, 20 септември

6402
Новините: Най-важното за деня, 20 септември
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Редакционният екип ви представя най-важното за деня.

ПРЕМИЕРЪТ: ОБМИСЛЯМЕ ДА ОСИГУРИМ 50-100 МЛН. ЛВ. ЗА ПЪТИЩА ПО СЕЛАТА

"Единственият начин да има разбирателство между християни и мюсюлмани е като се подобрява непрекъснато средата на живот. Да се строят пътища и храмове, да има работни места, да има перспектива за младото поколение.", написа в профила си във Facebook министър-председателят на България Бойко Борисов след почти целодневна обиколка из родопските населени места.

БОРИСОВ: ПО ГЕОГРАФИЯ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СА УЧИЛИ МНОГО

Българският премиер Бойко Борисов обеща да направи път между селата Мечо корито и Грашево, община Велинград. 2-те населени места се обслужват от един кмет и населението им наброява над 1 350 души. Отсечката, която е с дължина 3 километра, е недовършена от много години, по думите на хората там - откогато се е изграждал пътят именно към Грашево. "И тук говорят от името на народа. Било народно въстание. Тези, които са дошли да кажат за свършена работа, са повече от протестиращите", каза при посещението си в района министър-председателят.

БИВШ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА: БРЮКСЕЛ МОЖЕ ДА СПРЕ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Заради политическата криза у нас има вероятност Брюксел да спре паричните потоци към България, като се започне от евро програмите, смята бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. По неговите думи, ако се докаже, че не е спазено и върховенството на закона, може да последват и санкции. И това е вероятната причина, според него, за планираното теглене на нов кредит, от страна на управляващите.

УЧЕНИ, РЪКОВОДЕНИ ОТ БЪЛГАРИН В ПИТСБЪРГ, ИЗОЛИРАХА МОЛЕКУЛА СРЕЩУ COVID-19

Заради малкия размер на молекулата, базираният на нейна основа препарат може да бъде използван дори като спрей или да се поставя подкожно, а не да се инжектира в кръвта. Освен това молекулата не се свързва с човешките клетки, т.е. това е добър знак, че няма да има странични ефекти.

ВЪЛЧЕВ КЪМ УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ: НЕ СЪБИРАЙТЕ ПАРИ ОТ РОДИТЕЛИ

Да не се събират пари от родители призовава в писмо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той е изпратил уведомление до началниците на регионалните образователни управления по области. Писмото е спуснато и до директори на държавни и общински детски градини и училища, до министрите на културата и младежта и спорта, до кметове на общини. Образователният министър Красимир Вълчев напомня, че институциите нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ИЗ УЧИЛИЩАТА В СТРАНАТА ПРОДЪЛЖАВА

2 паралелки в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ – Стара Загора и в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък са поставени под 14-дневна домашна карантина. Причината е, че там има потвърдени случаи на COVID-19. Ученик от 11-ти клас в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък е дал положителен резултат, след диагностициране с PCR тест, по повод предстоящо пътуване в чужбина. Той е в добро състояние и се лекува в домашни условия. Учениците от паралелката са поставени под 14-дневна домашна карантина.

ЛЕКАР ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е СРЕД ЖЕРТВИТЕ НА КОРОНАВИРУСА

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев доктор Милан Първанов е изгубил битката срещу COVID-19, съобщиха от Българския лекарски съюз. Преди дни лекарят е бил хоспитализиран в "Пирогов", където състоянието му рязко се влошило и той е починл.

С БЛИЗО 100 ПО-МАЛКО ОТ ВЧЕРА СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ

86 са новите случаи на коронавирус COVID-19 в България, регистрирани през последното денонощие. За същото време за направени 2 915 PSC теста, с което общият им брой става 491 780. Активните случаи към момента са 4 506 и така достигат 18 819. Това показва Националната информационна система.

СЕДМИЧНИТЕ ДАННИ ЗА КОРОНАВИРУСА - ОЧЕРТАВА СЕ ПЛАТО, ГОЛЯМ СПАД НА БОЛНИТЕ В ИНТЕНЗИВНО ОТДЕЛЕНИЕ

Случаите на коронавирус в България като абсолютен брой се увеличиха и прескочиха границата от 900, но като процент на положителни PCR тестове има намаление. Предвид тези данни и данните от предишните 5 седмици изглежда сякаш се оформя тенденция на плато - между 840 и 940 случая на седмица.

СЗО: РАЗРСТВАНЕТО НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19 Е ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ

Разрастването на пандемията от коронавирус COVID-19 е вследствие на неспазването на противоепидемичните мерки, според Световната здравна организация (СЗО). Това твърдение важи за усложнената епидемиологична обстановка и в държавите от Балканите, и в цяла Европа. Необходим е по-засилен контрол, от страна на властите, коментира представителят на СЗО в Белград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com