Новините: Най-важното за деня, 28 януари

5472
Новините: Най-важното за деня, 28 януари
Снимка: Getty images

Редакционният екип ви представя новините от деня накратко.

СЕРБЕЗОВА БОРИ АНТИВАКСЪРСКИ МИТОВЕ: НЕ, НЯМА ГРАФЕН ВЪВ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19

В състава на ваксините срещу COVID-19 няма графен или графенов оксид (вещество, което все още се изследва за възможно приложение в медицината, бел. ред.), каквато невярна информация се разпространява в социалните мрежи. Това се разбира от писмен отговор на министъра на здравеопазването Асена Сербезова на въпрос депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков.

МВР ДАДЕ ДАННИ КОЛКО СА ГЛОБИТЕ ЗА НАРУШЕНИЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ И КОЛКО ДУШИ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ СЪД

Какъв е контролът върху противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в България? Често в медиите има коментари как всъщност никой нищо се прави, но официална статистика, представена от вътрешния министър Бойко Рашков в отговор на въпрос от депутата Христо Терзийски (неговият предшественик на поста МВР министър) хвърля повече светлина.

ПРОВАЛ НА ПЪРВАТА ЕКСПЕРТНА СРЕЩА ЗА КОВИД МЕРКИТЕ, ОРГАНИЗИРАНА СЛЕД ПРОТЕСТА НА “ВЪЗРАЖДАНЕ“

Не говорим с журналисти, докато не стигнем до някакъв консенсус. Така здравният съветник на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова посочи защо експертите, излъчени от Министерския съвет, не желаят да превръщат дискусията на общата работна група за ковид мерки в медийно зрелище.

СМЕТКАТА ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ: КОЛКО СТРУВАТ МАШИНИТЕ, КОИТО ПРОВЕРЯВАТ ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ НА ДЕПУТАТИТЕ?

Въведеното изискване за зелен сертификат за достъп до Народното събрание не се спазва от всички народни представители. Това стана видно още в деня преди първото пленарно заседание след въвеждането на мярката. Влизането в парламента продължава да бъде както досега, без значение дали имаш или нямаш зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19 - ако си депутат.

КОЙ ПЛАЩА ЗА ПАРТИЙНИТЕ ЦЕНТРАЛИ – НЯКОИ ПОЛЗВАТ БЕЗПЛАТНО, ДРУГИ – НЕ

Само три от парламентарно представените партии в 47-то Народно събрание се ползват с държавни имоти. Това сочи информация, която бе предоставена на Actualno.com от Областната администрация на София.

ПЕТКОВ: ВСЕ ОЩЕ ОБСЪЖДАМЕ КОГА БЪЛГАРИТЕ В РС МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Беше важно нещо, че премиерът Ковачевски каза, че българите ще влязат в конституцията им, защото от негова гледна точка той също има висок политически риск. Самият срок как ще се случи - в момента го обсъждаме. Това каза премиерът Кирил Петков на изслушване пред Народното събрание.

БОЯН ЧУКОВ: БЪЛГАРИТЕ СМЕ В РОЛЯТА НА ЗАВЪРШИЛИ ТЕХНИКУМ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ (ВИДЕО)

"Нашият политически елит продължава да живее в свят, който вече напуснахме. Дойде моментът, в който поради променения баланс на силите, Русия и Китай поискаха отново да се преразпределят сферите на влияние. Основният акцент, който поставят руснаците, е САЩ отново да се върнат в полето на международното право." Това заяви при гостуването си в Студио Actualno Боян Чуков, геополитически анализатор и експерт по национална сигурност.

ПРОУЧВАНЕ: БЪЛГАРИТЕ СИЛНО НЕ ВЯРВАТ НА САЩ, НО ПОЧВАТ ДА НЕ ВЯРВАТ И НА РУСИЯ

Българите не могат да формират ясна позиция по отношение на влиянието на Русия върху международните политики. 37% от анкетираните "не мога да преценя", 30% са на мнение, че политиките на Москва стабилизират света, а 33% са на обратната позиция. Това показват данните от глобално изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в края на 2021 г.

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА: ГОТОВА СЪМ ОТНОВО ДА ПОИСКАМ ОСТАВКАТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ

Имахме много въпроси какви реални действия ще предприемем, за да се направи разследване на главния прокурор. Нужни са повече отчетност на прокуратурата, адекватни действия. Бяхме питани какво ще направим, когато едно разследване продължава твърде дълго. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова.

ИМЕТО НА ПЕЕВСКИ СЕ ПОЯВИ ИЗНЕНАДВАЩО В ПРОВЕРКА ПО “БАРСЕЛОНАГЕЙТ“

Името на депутата от ДПС Делян Пеевски попадна изненадващо в списъка с проверяваните във връзка с аферата "Барселонагейт". Това става ясно от публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което е получило отговори от Националната приходна агенция във връзка с техен сигнал по темата. От нея разбираме, че Пеевски не дължи нищо на държавата.

АНАЛИЗ: КАК МОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И ПРИМЕРИ ЗА СЪМНИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ ОТ БОЛНИЦИ

Заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП), писане на нагласени условия в обществени поръчки специално за някого и дискриминация на нежелани участници – това са основните способи за залоупотреби при обществените поръчки в здравеопазването. Заключението е на анализ по проект Борба с корупцията в Централна и Източна Европа“ (Fighting Corruption in Central and Eastern Europe).

ДОБРИН ИВАНОВ: НАЙ-НЕКАДЪРНИЯТ РАБОТОДАТЕЛ Е ДЪРЖАВАТА

Изказването на финансовия министър Асен Василев е дръзко, непремерено и дълбоко погрешно. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com