Новините: Най-важното за деня, 29 февруари

5761
Новините: Най-важното за деня, 29 февруари
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 февруари.

ОТРИЦАТЕЛНИ СА 19-ТЕ ПРОБИ, ИЗСЛЕДВАНИ ЗА КОРОНАВИРУС, 120 ДУШИ СА ПОД КАРАНТИНА

Военномедицинска академия (ВМА) е изследвала за коронавирус общо 19 проби към този момент, като всички са отрицателни. Продължава да се работи по още една проба, която ще бъде готова след около 3 часа. Информацията съобщи началникът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски. Сред изследваните проби в Националната лаборатория има 3 от Варна, Благоевград и Хасково. Те също са с отрицателен резултат.

ЕКСПЕРТ ЗА КОРОНАВИРУСА: МЕРКИТЕ СА ПО-СКОРО ДЕМОНСТРАЦИОННИ

"Няма лекарство срещу коронавируса. Тези, които са болни, тях не ги лекуват. Това е самоограничаващо се заболяване, което минава от само себе си. Това, което може да се направи, е да се поддържат живи заболелите, докато не преодолеят това състояние. Най-възрастните някой път не се справят", заяви доц. Атанас Мангъров.

НА ЖИВО: ПОСЛЕДНА ИНФОРМАЦИЯ И ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА, 29 ФЕВРУАРИ

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България. Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА И ВРЪЗКАТА С "ЯНЕВАГЕЙТ" - ЗАЛИЧАВАЛИ ЛИ СА СЕ СЛЕДИ?

Макар темата за китайския коронавирус да измества от информационното пространство темата "къща в Барселона", неудобните въпроси по скандала, в който излиза и името на премиера Бойко Борисов – за пръв път конкретно то се появи на запис от скандала "Яневагейт" и то от устата на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, още нямат отговори.

СИЙКА МИЛЕВА: ПРОКУРАТУРАТА НЕ РАБОТИ ПО СПИСЪК

Няма списък, прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по събрани доказателства. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя допълни, че не се притесняват да обвинят действащ министър или най-богатите хора в държавата.

ГЪРЦИЯ ИЗПОЛЗВА СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ И ШОКОВИ ГРАНАТИ СРЕЩУ МИГРАНТИ

Гръцката гранична полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати в събота, за да предотврати влизането на мигранти в страната. Правителството заяви, че е решено да предотврати влизането на мигранти, идващи от Турция.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: КЪМ БЪЛГАРИЯ РИСК ОТ МИГРАНТСКИ НАТИСК НЯМА

Към България риск от мигрантски натиск няма, повод за паника също. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев. „Мигрантски натиск по българската граница няма", каза вицепремиерът Дончев. По думите му има опити за преминаване през границата, но те са единични. "Повод за паника няма. Ситуацията е сложна, но към България риск от мигрантски натиск няма", допълни още Томислав Дончев. 

ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА С ДВАМА ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ БУРГАС - СОЗОПОЛ

Двама души - мъж и жена са загинали в нелеп инцидент на главния път Бургас-Созопол, на около километър след изхода на Бургас, съобщиха от МВР.

ЕРДОГАН: ПОМОЛИХ ПУТИН РУСИЯ ДА ОСТАВИ НА МИРА ТУРСКИТЕ СИЛИ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че Анкара изисква Москва да стои настрана от битката на Анкара срещу силите на режима на Асад в Идлиб на северозападна Сирия. "Помолих Путин Русия да остави на мира турските сили, за да се борят с режима, защото не може да изглежда, че разбираме намеренията на Русия там", каза Ердоган на група депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на среща в Истанбул.

В СИРИЯ ПУТИН ДЪРЖИ ТУРЦИЯ В РЪЦЕТЕ СИ

Докато светът се е вторачил в коронавируса, във войната в Сирия се очертава нова трагедия. Конфликтът трае вече девет години, но никога досега не е имало толкова много хора, принудени да бягат от родните си места, колкото днес. От декември насам един милион цивилни граждани са превърнати в бежанци, а само в лагера Атмех бяха временно подслонени около 2 милиона души. Заклещени между турските гранични укрепления и настъпващите войски на сирийския режим, тези хора живеят в постоянен страх. Защото сирийската армия остави зад себе си само изгорена земя. Това пише журналистът Райнер Херман за "Франкфуртер алгемайне цайтунг", чиято статия е предоставена от БГНЕС без редакторска намеса.

БАНОВ: ПУБЛИЧНА ТАЙНА Е, ЧЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ АУКЦИОНИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СЕ УЗАКОНЯВАТ ЕКСПОНАТИ

"Васил Божков е умен човек. По начина, по който разсъждава, се вижда, че е интелигентен. Не ми се стори опасен." Това каза министърът на културата Боил Банов. Той заяви, че е виждал Божков едва два пъти и го познава като представител на Съюза на колекционерите, но не мисли "че някой като му види лицето и започва да трепери от страх".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество