Новините: Най-важното за деня, 5 януари

5329
Новините: Най-важното за деня, 5 януари
Снимка: Office of the Supreme Leader

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 5 януари, неделя.

ТРЪМП ЗАПЛАШИ: САЩ ЩЕ НАНЕСАТ УДАР "МНОГО БЪРЗО И МНОГО СИЛНО" ПО 52 ИРАНСКИ ЦЕЛИ

"Съединените щати ще нанесат удар „много бързо и много силно“ по 52 ирански цели в отговор на всяка потенциална атака на Ислямска република, която може да бъде извършена след убийството на генерал Касем Сюлеймани." Такова съобщение отправи президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той го публикува на страницата си в Twitter.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИРАН ПРИЗОВА ТУРЦИЯ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ СРЕЩУ САЩ

Президентът на Иран Хасан Рухани се обърна към турския си колега Реджеп Ердоган с молба за обединение срещу САЩ. В телефонен разговор той подчертава, че убийството на Касем Сюлеймани е голяма грешка и добавя, че „ако останем мълчаливи срещу САЩ, те ще станат по-смелаи и по-агресивни“. "Иран и Турция винаги си сътрудничат по сложни въпроси", добави иранският президент.

БРИТАНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР: СЮЛЕЙМАНИ ПРЕДСТАВЛЯВАШЕ ЗАПЛАХА ЗА РЕГИОНА

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че иранският генерал Касем Сюлеймани, който беше убит при стачка в САЩ, представлява заплаха за региона. В интервю за "Sky News" днес (05.01.20 г.) той добави, че Лондон разбира позицията на Вашингтон, който според министъра е имал право да защитава безопасността на своите граждани в Близкия изток.

РОБЪРТ БЕЪР: С УБИЙСТВОТО НА СЮЛЕЙМАНИ САЩ ОБЯВИХА ВОЙНА НА ИРАН

Според него, той е бил в сянка дълго време, но определено е бил основна фигура в Ирак и Сирия. Робърт Беър посочи, че убийството на Касем Сюлеймани е вид обявяване на война, от страна на САЩ. Сега Иран могат да ударят която цел си поискат. Може да е в Нигерия, където има широко мюсюлманско присъствие, в Южна Америка, по граничните региони. Могат да свалят самолети, да отпишат 25% от световно търгувания нефт на пазара в рамките на минути.

ИРАК ИСКА ИЗТЕГЛЯНЕ НА ЧУЖДИТЕ ВОЙСКИ ОТ ДЪРЖАВАТА

Ирак искат изтегляне на чужди войски от държавата. Планът вече е внесен в парламента. Информацията е съобщена днес (05.01.20 г.) от изпълняващият длъжността премиер на Ирак Адел Абдел Махди. Иракските депутати се събраха на спешна среща, за да обсъдят прекратяването на присъствието на чужди сили в Ирак.

РАЗМЯНА НА РЕПЛИКИ МЕЖДУ ДАЧИЧ И КАРАКАЧАНОВ ЗА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ В СЪРБИЯ

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич е попитал днес за какви права на българи в Сърбия говори България. Точните му думи са били: „За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?” Това съобщи чрез свои пост във Фейсбук министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов.

ГРИЗАЧИ СА ВЕРОЯТНАТА ПРИЧИНА ЗА АФРИКАНСКА ЧУМА В ШУМЕНСКИЯ СВИНЕКОМПЛЕКС

Гризачи може да са внесли заразяването с Африканска чума на прасета от свинекомплекс в шуменско. "Ифнекцията може да е проникнала чрез гризачи, тъй като наблизо има лагунни места. Фермата има двойна ограда, но тя е от мрежа. Още повече, че в района на близки общини е установено наличние на Африканска чума по диви свине", каза председателят на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) професор Паскал Желязков.

50 ТОНА ОТПАДЪЦИ, ВНЕСЕНИ ОТ ИТАЛИЯ - СУРОВИНА С ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ?

Отпадъците, докарани от Италия във Враца са суровина, която се рециклира. От нея се произвеждат дръжки за четки за зъби и за боядисване, закачалки, фибран, както и други пластмасови изделия. Това заяви собственикът на площадка, на която са стоварени отпадъците, Илиян Ангелов.

КМЕТЪТ НА БОТЕВГРАД: НАД 75% СА ЗАГУБИТЕ НА ВОДА ПО МРЕЖАТА

Множество аварии, загуби по ВиК мрежата и в тази на "Напоителни системи", както и работата на ВЕЦ при язовир "Бебеш" са основните фактори, причиняващи притеснение за това, дали в Ботевград няма да бъде наложен воден режим. Това каза кметът на града Иван Гавалюгов.

ДИМИТЪР ИЛИЕВ Е ФУТБОЛИСТ НА 2019 ГОДИНА

Капитанът на Локомотив Пловдив Димитър Илиев бе избран за Футболист на 2019 година, а наградата получи от легендата на българския футбол Димитър Бербатов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com