НПО питат правителството защо ДАЗД прибира Националния телефон за деца

3318
НПО питат правителството защо ДАЗД прибира Националния телефон за деца
Снимка: iStock/Guliver

С отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и целия Министерски съвет, 76 граждански организации и обединения от 25 населени места в България, настояват да бъдат изяснени причините за създаване, според тях, на сериозен риск за търсещите помощ деца и родители. Поводът е официалното съобщение на Държавната агенция за закрила на детето(ДАЗД), че поема оперирането на Националната телефонна линия за деца 116 111.

Националната телефонна линия за деца съществува от 2009-а, наповнят от Национална мрежа да децата. От самото си създаване, тя е възложена на външен доставчик, избиран с обществен конкурс по ЗОП, а работата му се контролира от държавата. Линията в момента се управлява от фондация „Асоциация Анимус“. Целта й е да предостави възможност на деца да питат по въпроси, които ги вълнуват или да търсят помощ, когато не знаят към кого да се обърнат – понякога в много тежки ситуации. „Понякога, работещите на линията са единствените, които могат да помогнат. Понякога, обаждането на линията спасява живот. За десетте години от нейното съществуване, работещите на линията са помогнали на 120 000 деца. Линията, обаче, се ползва не само от деца – десетки хиляди родители, учители и други възрастни също дават своето доверие на Линията, за да намерят отговор на въпроси, който не намират другаде“, се казва в писмото.

Държавата пое контрола над Националнатa телефонна линия за деца

Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111, предаде БГНЕС. Досега г...

Според авторите на писмото „фактите говорят, че е налице спад в доверието по отношение на помощта, която държавните институции оказват в случаи на деца, жертви на насилие или в трудна ситуация. И макар по документи ролята на ДАЗД да е координиране на политиките за детето, фактите говорят, че тя е поставена в зависимо положение и не може – или, както понякога изглежда, няма политическото разрешение – да предприеме необходимите действия“.

НПО настояват за публичен отговор какви са причините за взетото решение и има ли общо това „с пропагандата, дезинформацията и фалшивите новини за работата на Линията, които тиражират от повече от година неверни твърдения, подложиха на тормоз работещите на линията и подведоха стотици родители, които стигнаха дотам панически да „спасяват“ децата си от училище преди няколко месеца и по повод на които се води проверка по прокурорска преписка № 1278/19 по описа на Специализирана прокуратура?“ В писмото се задава въпросът кой контролира работата на линията. „Ако ДАЗД са едновременно възлагащ, управляващ и контролиращ орган, кое гарантира, че Националната телефонна линия за деца ще продължи да работи с високо качество? Кой ще следи и предприема мерки, ако се установи нарушение?“ Пита се също има ли ДАЗД готовността и капацитета да поеме оперирането на линията – сформиран и добре обучен екип, който да поеме веднага работата на телефонната линия – 24 часа, 7 дни в седмицата, през цялата година?

„Провалът на линията ще застраши възможността деца и юноши - някои от тях с опасност за здравето или живота, техните родители, близки, както и граждани, да не получат навременна и адекватна помощ или информация“, смятат неправителствените организации.

Припомняме, че Националната телефонна линия беше въвлечена в атаките по отношетние на Стратегията за детето и законодателството за закрила на деца, като част от нападките бяха именно срещу това, че линията се управлява от неправителствена организация. Подробностите - в ТОЗИ МАТЕРИАЛ. Вероятно това е надделяло при решението линията да се управлява от ДАЗД.

Наблюдава се повишено доверие и от възрастните към Националната телефонна линия за деца

Националната телефонна линия за деца приема между 300 и 400 обаждания на ден. Това заяви пред Радио "Фокус" Люба Спириева от Държавната...

Повече по темата четете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com