"Обявяването на война" от Царство България на САЩ и Великобритания: Политическа игра на властите (ВИДЕО)

2662
"Обявяването на война" от Царство България на САЩ и Великобритания: Политическа игра на властите (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с инж. Владимир Будинов – инженер по професия и историк по призвание, който заедно с екип от съмишленици повече от 25 г., се занимава с исторически изследвания на периода на Втората световна война. В резултат на задълбочени анализи екипът стига до изводи, които са в противоречие с официалната историография, както в Съветския съюз, русия, България, така и в някой западноевропейски държави и САЩ. Поводът за разговора е годишнината от т.нар. „обявяване на война“ от страна на Царство България срещу САЩ и Великобритания.

„Най-силният сегмент от комунистическата пропаганда в България и Съветския съюз по отношение на политиката на Царство България за целия период на Втората световна война или от 1939 година до 1945 година е обвинението на държавата, на държавните пропаганди и казионната историография, както на Съветския съюз, така и на България, че Българското правителство и въобще държавната власт са обявили война на тези две държави.“ Още: Стефан Ташев: В България не само, че има свобода на словото, има свободия (ВИДЕО)

Гостът припомня, че до около 1988 г. се твърдеше, че Германия е осъществила вероломно нападение срещу Съветски съюз без обявяване на война. По време на т.нар. Перестройка в съветските архиви, в съветската преса, в последствие и в нашата реса се появи документ с название „Меморандум на Германското имперско правителство“ опровергаващ това.

Тогава екипът започва да търси документи, доказващи обявяването на война от страна на Царство България срещу САЩ и Великобритания. Сътрудничка от екипа е потърсила документи в Библиотеката на Конгреса на САЩ и не е открила никакви. Друга част от екипа в България е започнала да търси документи в съветската историография или преса, в български източници, в книги от български учени-историци. За база на изследванията си екипът използва книгите на проф. Людмил Спасов за българо-съветските отношения „България и СССР 1917-1944 политико-дипломатически отношения“ и две книги на проф. Витка Тошкова – „България в балканската политика на САЩ 1939-1944“, издадена още 1985 г. и „България и Съединените Американски Щати: Документи за дипломатическите отношения 1939 – 1947“.

„Действително, правителствата на Румъния и Унгария обявяват война (на САЩ и Великобритания – б.р.), има документи с всички атрибути на процеса, докато Царство България нито има издаден акт на правителството, нито на държавния глава, т.е. нямаме документ. Второ - няма акт на връчване, т.е. няма физически акт на връчване.“, казва Вл. Будинов. Още: Силвия Авдала: Музеят на холокоста в Скопие е пълен с фалшификати (ВИДЕО)

Защо Народното събрание през 1941 г. излиза с решение да бъде обявена война на Съединените щати и Обединеното кралство, дочаква ли американският посланик в България официален документ за него, как се обявява война на страна, с която нямаш дипломатически отношения, защо никой през тези 82 г. не обясни, че реално е изпълнен политически „финт“ – отговори на тези въпроси и други интересни разкрития ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com