Охлаждащи покриви, вертикално озеленяване и торбички от листа са идеите финалисти в хакатона, подкрепен от Kaufland

864
Охлаждащи покриви, вертикално озеленяване и торбички от листа са идеите финалисти в хакатона, подкрепен от Kaufland
Снимка: Кауфланд

Десетки ученици и студенти между 15 и 25 години с интерес към науката, технологиите и иновациите от цялата страна се включиха в хакатона „Бъдещето на градовете“ на Panda Labs. Той е първият в рамките на второто издание на глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира у нас с подкрепата на Kaufland България.

Хакатонът се проведе в онлайн формат, като участниците бяха разпределени в 10 отбора и разполагаха с 14 часа, за да открият нестандартни и алтернативни решения на конкретни предварително зададени казуси за устойчивото развитие на градовете. На тяхна помощ с информация, споделен опит и успешни примери от практиката се притекоха представители на науката, бизнеса и неправителствения сектор. Сред тях беше и Иво Василев, енергиен мениджър на Kaufland България, който разказа на участниците как „зеленият“ ритейлър допринася за намаляване на въглеродните емисии в градовете, чрез своята политика за енергийна ефективност.

Експертно жури имаше нелеката задача да оцени бизнес решенията на отборите според няколко критерия: дали решават реални екологични проблеми, дали отговарят на зададените казуси, както и според степента им на иновативност и приложимост. В края на хакатона журито определи 3 отбора победители:

1)        „Вулканичните глухарчета“ с идея за охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини, чрез система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал;

2)        „Амазия“ с идея за намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете ни в по-красиви и уютни места за живот, чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради;

3)        Ecotopia с идея за създаване на контейнери за събиране на отпадъци от домашни кучета и котки, както и за торбички, изработени от листа и трева.

„Вулканичните глухарчета“ и „Амазия“ отиват на мастърклас през януари 2023, за да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. Най-добрата идея ще получи шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране от 7 000 лв. за създаване на прототип. Ecotopia получиха награди от WWF и възможност да участват в следващи хакатони. При желание от отбора да доразвият идеята си, те ще получат от WWF и съдействие за контакти с предприемачи и инвеститори.  

Panda Labs се осъществява в България с подкрепата на фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. Целта на програмата е да открие следващото поколение талантливи и мотивирани изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година в контекста на своята концепция за устойчиво развитие и като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.

Повече за програмата, можете да намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com