Омбудсманът иска по-бърз достъп до лечение за хората с ревматологични и автоимунни заболявания

1059
Омбудсманът иска по-бърз достъп до лечение за хората с ревматологични и автоимунни заболявания
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и до председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, в която настоява да се гарантира правото на пациентите с ревматични заболявания на своевременен достъп до лечение. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Повод за препоръката е писмо от Асоциацията на пациенти с автоимунни заболявания (АПАЗ) и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), в което се обръщат за съдействие към проф. Ковачева за диалог със здравните институции. Пациентите с тези заболявания алармират, че имат затруднения с осигуряването на лекарствени продукти, предписвани с протокол и заплащани от НЗОК и отбелязват необходимостта от облекчаване на процедурата.

Омбудсманът внесе предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата (ЗП) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които да се ...

Омбудсманът посочва, че техните предложения са пренебрегвани от институциите, към които са се обръщали, както и че не е уважена молбата им за среща.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че в жалбата си до нея АПАЗ и ОПРЗБ подробно излагат проблемите, които пациентите с ревматични заболявания срещат във връзка с тяхното лечение. Отбелязват, че нерядко, от поставянето на диагнозата на пациента до получаване на необходимата терапия, минават повече от осем месеца.

Омбудсманът изброява най-сериозните предпоставки за нарушени права на пациентите, като посочва необходимостта трудноподвижни и инвалидизирани хора да пътуват, което поставя в риск тяхното здраве; затрудненията с разходите при пътуване от отдалечени и малки населени места, особено за пенсионери и хора с ниски доходи; отсъствието от работа на работещи пациенти; сериозното забавяне на започване или продължаване на терапията.

Ковачева акцентира също, че причина за проблеми с работодателите става необходимостта от често отсъствие от работа за посещения при наблюдаващия специалист – ревматолог, лечебни заведения за болнична помощ, в които са разкрити специализирани комисии, както и до Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) за утвърждаване и заверяване на протоколите.

Омбудсманът притеснена, че енергийно бедните са близо 40%, а институциите си „прехвърлят топката“

Тревожно е какво точно ще се случи с неясния брой хора, които трябва да бъдат енергийно подпомогнати. По различни данни те са между 23....

Пациенти сигнализират още, че заради изчерпани лимити на болници, чакат със седмици, за да им бъде определена дата за явяване пред Експертна лекарска комисия и през това време прекъсват лечението си. Двете организации - АПАЗ и ОПРЗБ, отправят предложения за оптимизиране пътя на пациентите с ревматични заболявания до предписване и получаване на лекарствените продукти, необходими за тяхното лечение.

В края на ноември омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за здравето, с които се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми на хората с увреждания, свързани със забавяне на преосвидетелстването им от органите на медицинската експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна вина.

Преди това проф. Диана Ковачева изпрати и препоръка до служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, в която настоява в кратък срок да бъде изготвен анализ на проблемите в работата на ТЕЛК и НЕЛК. Омбудсманът поиска спешни мерки, с които да се ускори медицинската експертиза на територията на цялата страна и да не се допуска прекъсване, което нарушава социалните права на хората с увреждания.

ОЩЕ: Омбудсманът възрази срещу драстичния скок на водата в 14 общини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com