Омбудсманът иска помощ за битовите клиенти за дистанционните водомери и топломери

1263
Омбудсманът иска помощ за битовите клиенти за дистанционните водомери и топломери
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което препоръчва битовите клиенти на топлофикационните дружества в сградите етажна собственост да получат финансова подкрепа от фондовете на Европейския съюз.

Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода.

Омбудсманът поиска проверка на топломерите и водомерите в София

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Евгени Симеонов да ...

Изискването за преминаването към дистанционно отчитане е съгласно европейски регламент, който България е длъжна да изпълни.

Ковачева обръща внимание, че става въпрос за около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка. "Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , посочва Диана Ковачева, цитирана от пресцентъра на омбудсмана.

Тя допълва още, че средствата за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане са по-сложни и по-скъпи в сравнение с конвенционалните устройства, като оскъпяването е по-малко при радиаторните разпределители и значително по-голямо при водомерите за топла вода. Ковачева дава и пример, че цените на дистанционните водомери започват от около 100 лв. за брой и са приблизително двойно по-високи в сравнение с конвенционалните водомери. А приблизителната цена на радиомодула за водомер за топла вода е около 50 лв., тоест тази стойност дава представа за оскъпяването на единичния уред вследствие на законовите изисквания.

„Понастоящем топлоснабдените жилища са в период на поетапното изтичане на гаранционните срокове на радиаторните разпределители на топлинната енергия. Съгласно чл. 140, ал. 7 от Закона за енергетиката, при монтиране на нови средства за дялово разпределение същите следва да бъдат с дистанционно отчитане. Преоборудването вече е в ход, като по данни на търговци за дялово разпределение най-много устройства предстои да бъдат заменени през 2024 година“, пише още общественият защитник.

Затова Диана Ковачева предлага на служебния министър да се изработи мярка за финансова подкрепа на битовите клиенти в СЕС на топлофикационните дружества за задължителното преоборудване на инсталациите в жилищата им с уреди с дистанционно отчитане на потреблението на топлинна енергия. „Смятам, че с отчитане на общественото значение на проблема е подходящо за целта да бъдат потърсени средства от европейски фондове, включително и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България“, смята омбудсманът.

Хаос с пенсиите на хората с увреждания, омбудсманът иска спешно да им се платят

За хаос при изплащането на пенсиите за хора с увреждания алармира омбудсманът Диана Ковачева. Тя е получила многобройни жалби от гражда...

Ковачева посочва, че в зависимост от размера на финансовия ресурс, който бъде отпуснат, може да се приложат различни принципи за справедлива подкрепа на домакинствата, които имат законовото задължение да закупят устройства с дистанционно отчитане, включително радио модули за дистанционно отчитане на водомери.

„Така например, намирам за подходящо финансовата компенсация да бъде в: 1/ Размер на определена част (%) от общия разход, който всеки битов клиент на топлопреносно предприятие прави за преоборудването на имота си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане, и/или 2/ Пълен размер за гражданите, които имат право на социална помощ съгласно чл. 2, ал. 3 от Закона за социалното подпомагане“, предлага омбудсманът.

В заключение тя подчертава, че системата за дялово разпределение на топлинната енергия е основен инструмент за енергоспестяването в жилищата с централно топлоснабдяване в СЕС.

Омбудсманът обръща внимание, че когато всички средства за дялово разпределение са с дистанционно отчитане, фактурирането ще е ежемесечно върху реалното потребление на топлинна енергия. Според нея така ще бъде решен целият кръг от проблеми, свързани с осигуряването на физически достъп до жилищата на гражданите за визуален отчет на средствата за дялово разпределение, изготвянето на годишни изравнителни сметки, рекламациите по тях и късните корекции на сметките.

„Освен това уредите с дистанционно отчитане осигуряват дигитална информация за индивидуалното потребление на топлинна енергия, до която впоследствие битовите клиенти биха могли да получат бърз и удобен електронен достъп. Понастоящем вече са налице техническите възможности за своевременното предоставяне на домакинствата на данните за техните реални енергийни разходи, така че успешно да наблюдават, контролират и управляват своето потребление на топлинна енергия“, обобщава омбудсманът.

Диана Ковачева за вдигането на таксите на мобилните оператори: Имат право, но не е редно - те са подпомагани от държавата

Мобилните оператори имат право да индексират цените си спрямо инфлацията, защото в общите условия се казва, че могат. Въпросът е от соц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com