Омбудсманът констатира проблеми и поиска проверка на бизнеса на "Насекомо" след жалби от граждани

5362
Омбудсманът констатира проблеми и поиска проверка на бизнеса на "Насекомо" след жалби от граждани
Снимка: ПЦ на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на околната среда и водите и министъра на здравеопазването, до началника на ДНСК, директора на РИОСВ – София, главния архитект на столицата и до кмета на район „Панчарево“, в което настоява за цялостна проверка на проекта за изграждане на ферма за насекоми в урбанизирана територия на с. Лозен, район Панчарево.

Повод за становището са сигнали на десетки жители от селото, които търсят съдействието на обществения защитник за стопиране на фермата. Хората са притеснени от повтаряне на негативния опит на жителите на гр. Елин Пелин, където след протести и влошена жизнена среда беше спряна производствената инсталация на същия оператор - „Насекомо“ АД.

Нещата с бизнеса на "Насекомо" в село Лозен ескалираха (ВИДЕО)

Напрежението относно разполагането на бизнеса на компания "Насекомо" в село Лозен отново ескалира. Снощи във Фейсбук се появи видео с к...

Проектът предвижда годишно производство на 500 т протеин и 130 т масло от насекоми - черна войнишка муха. За сведение в Европа засега такова производството е ограничено едва до около 5 000 т протеин годишно.

„Вместо очаквания засилен контрол и превенция, разрешителните документи за експерименталното биологично производство са издадени, като е пренебрегнато изискването за активното предоставяне на информация на засегнатото население на най-ранен етап и с това е осуетено участието на обществеността в процеса на вземане на решения за опазването на околната и жизнената среда“, подчертава омбудсманът.

Доц. Ковачева допълва, че жителите на с. Лозен са недоволни от липсата на обществено обсъждане, което според тях е явен белег за ускоряване на процедурите с цел фермата да започне работа, без да е изследван рискът от изпускане на миризми, както и на голям брой насекоми, включително и без извършен ОВОС.

Тя е категорична, че пределите на преценка за определяне на въздействието върху околната среда на представеното експериментално (пилотно) производство са от ключово значение за спазване на екологичноправните норми, включително принципите на правото на ЕС за опазване на околната среда съгласно Договорите на ЕС и чл. 37 от Хартата за основните права на ЕС.

Според омбудсмана иновациите не могат да бъдат основание за нарушение на изискванията за териториална защита на жилищната среда от вредни въздействия.

Държавата все още не пуска фермата за насекоми в Лозен

Българската държава все още няма да издава разрешение на френската фирма за производство на ларви "НАСЕКОМО" АД да построи ферма в райо...

Диана Ковачева акцентира, че липсва преценка на основни фактори, каквито са нормите на управление на отпадъците - предназначени за храна на насекомите, както и за остатъчните продукти на изхода на производствения цикъл, свързани с техния количествен и качествен състав, транспорт, постъпване, време на съхранение и обработване на площадката и евакуирането им от нея, спазването на които трябва за бъде предварително осигурено.

Не могат да бъдат приети за достатъчни посочените по данни от оператора мерки за ограничаване на разпространението на неприятни миризми извън площадката. За снабдяването с вода за производствени нужди се разчита на водоноски, които да захранват два пластмасови резервоара с вместимост от 5 000 литра всеки, съответно за отпадъчните води от производството е предвидено събирането им във водоплътна яма с обем от 15 куб. м“, пише още доц. Ковачева.

Тя допълва, че не са посочени очакваните показатели на въздействие, с оглед доказване на адекватността на захранващата и вътрешна ВиК инфраструктура за обслужване на целите на проекта със свежа вода и отвеждане на отработени води, за което няма становище от Басейнова дирекция Дунавски район.

Според нея изборът на местоположение е от критично значение за допускане осъществяването на проекта - чл. 2 от Директивата за ОВОС за определяне на неговото въздействие върху конкретната околна среда и засегнато население.

„Въз основа на направените констатации и на основание на Закона за омбудсмана се обръщам към Вас за извършването на цялостна проверка по случая, с оглед предпоставките за допустимост на инвестиционно предложение, включително и за законосъобразното издаване на разрешителни административни актове, с оглед да не се допусне нарушаване на правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда и свързаните с него процесуални гаранции за участието на засегната общественост в процеса на вземане на решения относно разполагането на пилотна ферма за насекоми в землището на с. Лозен“, пише в заключение на становището си омбудсманът.

Жителите на с. Лозен на протест заради ферма за ларви

Десетки жители на най-голямото село в България - Лозен, намиращо се до София, излязоха на протест против плановете за преместването на ...

Становището тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com