Още няма официално потвърждение за българи на борда на "Мерск Тигрис"

8515
Още няма официално потвърждение за българи на борда на "Мерск Тигрис"
Снимка: Getty Images/Guliver

Контейнеровозът "Мерск Тигрис" е задържан от иранските власти, след като капитанът на плавателния съд е отказал да изпълни заповед на ирански патрулни катери.

В същото време със случая се е заела Дания.

Първоначалните съобщения гласяха, че на кораба имало български моряци (наред с моряци от Великобритания, Румъния и Миянма), че дори капитанът бил българин. Но българското МвнР заяви, че засега няма официално потвърждение от иранските власти за наличието на български граждани на борда.

Съобщението за задържането на Maersk Tigris бе направено пред журналисти от представителя на Пентагона Стивън Уорън. Задържането е станало в Ормузския пролив, корабът е плавал под флага на Маршаловите острови. Според Уорън контейнеровозът е плавал в териториалите води на Иран. Ирански патрулни катери се свързали с капитана чрез радиовръзка и му заповядали да продължи навътре в териториалните води на Иран. Капитанът обаче отказал, заяви Уорън. Ето защо иранските катери произвели предупредителни изстрели по плавателния съд, след което капитанът вече се подчинил, а на борда се качили ирански военни моряци, добави представителят на Пентагона. По думите му пострадали по случая няма. Въпреки това контейнеровозът подал сигнал за бедствие, на който отговорили намиращите се в района американски военен самолет и военният кораб "Фарагут".

На свой ред иранската агенция Фарс твърди, че корабът бил задържан по искане на Организацията на пристанищата и мореплаването на Иран. Ирански официални лица уточниха, че плавателният съд е арестуван след издаването на заповед за конфискацията му заради финансови разногласия между Техеран и собствениците на контейнеровоза.

Междувременно стана известно, че датското Министерство на външните работи участва в разрешаването на спора с "Мерск Тигрис". "Усилено работим по разследването на случая с контейнеровоза "Мерск Тигрис" и преговаряме с компанията "Мерск" по случая", отбелязаха от министерството пред агенция Ритсаус бюро. Трябва да се внимателни с изводите, докато ни станат известни фактите. Но ние очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме екипажът на "Мерск Тигрис" да не е пострадал".

Компания "Рикмерс шипмениджмънт" (Rickmers Shipmanagement), която е собственичка на плавателния съд потвърди произшествието. На свой ред компанията "Мерск", която е взела под наем плавателния съд, заяви, че контейнеровозът се е движил по установения маршрут. Претенциите обаче на иранската стана били именно към "Мерск".

На борда му няма датчани, но националността на моряците не се уточнява.

Снимка: архив

Кораб с 24 българи е задържан от иранските военноморски сили

Кораб с 24 българи и български капитан е бил задържан от  иранските военноморски сили. Засега не са известни броят и имената на з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com