Остава трудно да откриеш информация от институциите, министерства не отговарят в срок

4360
Остава трудно да откриеш информация от институциите, министерства не отговарят в срок
Снимка: Actualno.com

Секциите „Достъп до информация“ в сайтовете на институциите все още не изпълняват функциите си по ЗДОИ – да улесняват търсещите информация. Това е един от основните изводи на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) в 23-ия годишен доклад „Състоянието на достъпа до информация в България`2022”. Негови автори са д-р Гергана Жулева, Александър Кашъмов (на заглавната снимка), Кирил Терзийски и Стефан Ангелов.

Все пак се казва, че се създава положителна тенденция институциите да включват секция „Достъп до информация“ в сайтовете си. Всички министерства са създали и поддържат такъв раздел в интернет страниците си.

Резултатите от изследването на ПДИ през 2023 г. показват, че такава секция поддържат 537 от проучените 562 институции (96%), т.е. с девет повече от 2022 г.

Колкото до изискваното от закона съдържание на секциите „Достъп до информация“, през 2023 г. добро изпълнение има в 43 интернет страници, докато през 2022 г. те са били 37.

Общото впечатление

"Запазва се тенденцията за публикуването на описанието на функциите и правомощията, устройствените правилници на съответната администрация. Увеличават се публикациите в интернет на регистрите, на организационната структура на институциите. Леко увеличение наблюдаваме на публикациите на институциите, които приемат нормативни актове – проектите за нормативни актове, придружаващи ги мотиви, предварителни оценки за въздействието, доклади от обществените обсъждания. Запазват се на едно и също равнище систематичните публикации на нормативни актове, общи административни актове и уведомления за откриване на производства за тяхното издаване", пише в доклада на ПДИ.

Значително се увеличават публикациите на стратегии, програми, планове за развитие и отчети по тях. Що се отнася до публикациите, свързани с финансовата и бюджетната прозрачност, тук има някои особености, свързани с политическата ситуация и неприет бюджет за 2023 г., посочват от ПДИ.

"Секциите „Достъп до информация“ все още не изпълняват функциите си по ЗДОИ – да улесняват търсещите информация. Макар 95,6% от изследваните интернет страници да имат такава секция, само съдържанието на 43 от тях отговаря на целта, пишат от фондацията.

"Въпреки че регистрацията на заявлението е задължителна и 480 от администрациите се самоотчитат, че имат електронни регистри на заявленията, данните от нашето проучване показват, че само в 174 от 562 (за сравнение 103 от 563 през 2022 г.) институции, заявителите бяха уведомени за регистрация на електронното заявление", допълват от ПДИ.

Бюджетна и финансова прозрачност

За поредна година ПДИ изследва публикуването на основните финансови документи, информацията, свързана с провежданите обществени поръчки, декларациите за имущество и интереси на служителите, както и основните документи в общината, свързани с устройството на територията.

По-голямата част от критериите за бюджетна и финансова прозрачност рефлектират задължения за публикуване, наложени на институциите от Закона за публичните финанси (ЗПФ). В допълнение се проверява дали е публикуван бюджет за гражданите, т.е. документ, описващ на „човешки“ език за неспециалисти как дадената администрация смята да разпредели приходите си като разходи за следващата година.

БХК: След три съдебни производства, спечелихме делата срещу главния прокурор за достъп до информация

„Около година и половина и три съдебни производства ни костваше достъпът до актовете на главния прокурор“, обясни пред БНР ...

Законът за обществените поръчки (ЗОП) предвижда голям списък от задължителни за публикуване документи по различните процедури. Освен това от началото на 2021 г. задължението за публикуване в „Профила на купувача“ се отнася само до централизираната електронна платформа по смисъла на чл. 39а, ал. 1 от ЗОП – Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП).

Публикуването на списъците на подалите декларации за имущество и интереси, както и на самите декларации за интереси, отразяват законово задължение от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

"И на последно място, изследваме дали са налични на интернет страниците на общините техните проекти за общ устройствен план, самият план, подробните устройствени планове и регистрите на разрешенията за строеж, както изисква Закона за устройство на територията (ЗУТ)", пишат от ПДИ.

Какво сочат резултатите? "Основните изводи са, че наблюдаваме стабилизиране в публикуването по повечето критерии. Практически, всички резултати са доста положителни, като при изричните законови задължения наблюдаваме изпълнения от над 70%", гласи оценката.

"Основна разлика с предходни години е слабото публикуване на бюджетите на отделните институции. Това се обяснява с липсата на приет нов държавен бюджет за текущата година. Въпреки липсата на бюджет, институциите са продължили да съобщават информация за своите минали приходи и разходи и бюджетни прогнози", пишат от ПДИ.

Александър Кашъмов: Не може ЕГН-то да е условие за достъп до информация

Не може ЕГН-то да бъде условие за предоставяне на достъп до обществена информация. Това каза по БНР адв. Александър Кашъмов - изпълните...

Едва 56 е броят на институциите, публикували своя бюджет за текущата година - т.е. 10%.

Проучване - кои институции отговарят по ЗДОИ

В рамките на проучването на интернет страниците на институциите, проведено през 2023 г., екипът на ПДИ е подал заявления за достъп до информация до 562 институции. Заявленията бяха подадени по електронен път. С тях е поискано предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2022 г. по дела срещу решения по ЗДОИ на институциите, която включва следните данни:

1. В колко случая съдът е потвърдил решението по ЗДОИ?;

2. В колко случая съдът е уважил жалбата?;

3. В колко случая съдът частично е потвърдил решението по ЗДОИ и частично е уважил жалбата?;

ГЕРБ се разграничи от свой депутат, който поиска да скрие как се харчат публични средства

Парламентарната група на ГЕРБ се разграничи от действията на депутата от партията Анна Александрова, която предложи промени в Закона за...

4. В колко случая съдът е присъдил разноски на администрацията и в какъв размер?;

5. В колко случая съдът е присъдил разноски на жалбоподателя и в какъв размер?

"Институциите, които през 2023 г. отговориха на заявлението в рамките на 14-дневния срок по закон, са 488. За сравнение, през 2022 г. бяха 494. През 2021 г. бяха 477, през 2020 г. в този срок отговориха 428 институции. Броят на институциите, които отговарят в срок на заявлението, остава сравнително постоянен и не зависи особено от това дали ПДИ иска информация, която институциите имат задължение да публикуват, или не", гласи изводът.

Институциите, които са отговорили след изтичане на срока за отговор, са 35. За сравнение, през 2022 г. са били 36, а година по-рано - 61.

"Институциите, които не отговориха на заявлението, са 39. За сравнение, през 2022 г. бяха 33. През 2021 не отговориха 25 институции, през 2020 г. – 66 институции. Справката как отговориха централните органи на изпълнителната власт (Министерски съвет и министерствата), показва следното: Министерствата, които през 2023 г. отговориха в срок до 5 дни, са 2 – Министерство на младежта и спорта и Министерство на труда и социалната политика. Министерствата, които отговориха не толкова бързо, но в рамките на 14-дневния срок по закон, са 17 плюс Министерски съвет", посочват от ПДИ.

На първо четене: Улесняват достъпа до информация по ЗДОИ

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за достъпа до обществена информация, внесени от Министерски съвет. Решението б...

Министерства, отговорили след изтичане на срока, са 2 (с едно по-малко от миналата година): Министерство на енергетиката – 2 дни, и Министерство на културата – 6 дни. Тази година няма неотговорили министерства.

"Институциите, които през 2023 г. с отговорите на заявлението осигуриха пълен достъп до исканата информация, са 519. За сравнение, през 2022 г. пълен достъп осигуриха 528 институции. През 2021 г. пълен достъп до исканата информация осигуриха 518, през 2020 г. – 448 институции. През 2023 г. няма откази да бъде предоставен достъп до исканата информация", посочват от фондация „Програма достъп до информация“.

Странни отговори

Значителен брой институции продължават да изпращат исканата информация с празен e-mail. Това е негативна практика, защото в комбинация с обстоятелството, че обикновено прикаченият в празния e-mail файл е с автоматично генерирано име, то често е трудно да се различи писмо на институция от spam поща, пишат авторите на изследването.

И през 2023 г. има институции, които първо изпращат решение за предоставяне на достъп до информация, а самата информация изпращат няколко часа или дни по-късно. Следва да се отбележи, че строго формално погледнато, институциите, които не са изпратили едновременно решението за достъп и исканата информация, на практика са в нарушение на чл. 35, ал. 3 от ЗДОИ, според който при предоставяне на информация по електронен път, решението за достъп се изпраща заедно с предоставената информация.

ОЩЕ: Промените на ГЕРБ в ЗДОИ са удар срещу разследващата журналистика: Адв. Александър Кашъмов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com