От НИМХ пак твърдят, че нямат пари

5634
От НИМХ пак твърдят, че нямат пари

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за пореден път заплашиха, че ще спрат прогнозата за времето, тъй като бюджетът им е изчерпан, пише Новинар.

„Ние веднага трябва да получим по 60-70 000 лева месечно, за да можем с тази 1/12 от бюджета, да си изплащаме заплатите. Това е първото нещо, което ние трябва да осигурим на нашите хора”, заяви шефът на НИМХ Георги Корчев.

По думите му преди 15 години в този институт е имало 1440 човека, което е двойно повече от настоящия персонал. Според Корчев само за четирите станции на Мусала, Мургаш, Черни връх и Ботев БАН отделя 25 000 лв.

От своя страна заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов посочи, че ще поискат помощ от Министерския съвет, в случай че не могат да осигурим нужните средства за издръжка на НИМХ. Преди това обаче щяла да се направи проверка, за да е сигурно, че всички ресурси са изчерпани.

"Ясно е едно. Средствата в БАН не достигат и ние сме на прага на оцеляването", посочи шефът на академията.

По думите му пари липсват и за останалите институти и това се дължало на кризата. Съботинов допълни, че бюджетът, с който разполагат, дава възможност да се платят заплатите само на 80%.

Той припомни, че още миналата година БАН непрекъснато е информирал за недостига на средства.

Въпреки това Съботинов подчерта, че НИМХ е най-привилегированият институт в рамките на БАН, тъй като близо 10% от общия бюджет е разпределен към Института за метеорология и хидрология, въпреки че тези средства били недостатъчни и те го знаели.

Председателят допълни, че общото събрание на академията разпределило допълнителни средствата по институтите, които извършват оперативна работа. Така за НИМХ били заделени около 900 000 лв. допълнително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com