Отложиха делото за радикален ислям в Пазарджик за 17 март

182291
Отложиха делото за радикален ислям в Пазарджик за 17 март
Снимка: БГНЕС

Делото за радикален ислям в Пазарджик се отлага за 17 март. Очаква се тогава да бъдат произнесени и присъдите на 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членство в ислямитската органидация "Ал Уакф Ал ислями".

В Пазарджишкия окръжен съд 13-те подсъдими за радикален ислям имами поискаха да бъдат оправдани.

Хюсеин Хафъзов: Съдът ще реши кой е виновен за радикалния ислям

Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, който се прочу с изявлението си за „подтисничеството” заради забраната да има политическа ...

Пред съдебния състав соченият за ръководител на българската клетка на ислямската организация "Ак уакф ал ислями" Саид Мутлу каза: Аз не съм виновен, не съм проповядвал против държавата и дейността ми изцяло е под контрола на Главното мюфтийство, предаде БНР.

Оправдателни присъди поискаха и останалите 12 мюсюлмански духовници. Неочаквано на финала на делото пристигна и депутаътт от ДПС Хюсеин Хасъзов, който скандализира с изказването си преди месец депутатите в Народното събрание. Той обясни появата си в съда като законодател, който иска да види как на практика се прилага закона.

Вие нали знаете, че Конституцията забранява да бъде записван или филмиран или който и да е без неговото изрично съгласие, обърна се Хафъзов към журналистите, които го попитаха защо е в залата. На въпрос дали нещо го притеснява депутатът отговори: "Не. Аз не виждам и подсъдимите даже да са притеснени. Голямата свобода е свободата в истината. Само истината гарантира истинска свобода".

Страните в процеса видяха в появата на Хафъзов опит за политически натиск върху съда. За подобно съмнение заговори и адвокат Владимир Радев. Според него т.нар "имамско дело" е било създадено, за да обслужва ГЕРБ: "Делото започна и стана активно по времето на управлението на ГЕРБ. Процесът започна 2012-а година, трябваше да приключи през 2013-а. Тогава имаше избори. Не го изключвам като вариант".

Защитата на обвинените имами твърди, че доказателствата срещу тях са компрометирани

Адвокатите на 13-те имами, обвинени в разпространение на радикален ислям, заявиха, че доказателствата срещу клиентите им са компрометир...

Делото продължава. Очаква се тази вечер съдия Ивета Парпулова да обяви датата за произнасяне на присъдите на 13-те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com