Отложиха промените за първите 3 дни от болничния, обмислят наказания срещу лекарите

9267
Отложиха промените за първите 3 дни от болничния, обмислят наказания срещу лекарите
Снимка: Getty Images / Guliver

Болничните листове бележат ръст от 60% за последните 6 години. Това е увеличение от 1,9 млн. на 3 млн. годишно. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на правителственото заседание, на което стана ясно, че правителството замразява идеята първите 3 дни болнични да се плащат само на 50%.

Според Иванов предложението било с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични, а средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв.

Отлагането на мярката ще продължи месец или два, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, обяви премиерът Бойко Борисов. Той допусна, че ако тези мерки не проработят, е възможно да се помисли и за наказателни действия срещу лекарите, издаващи фалшиви болнични.
 
Управляващите обмислят вариант и да създадат специална лекарска комисия, която да проверява издадените листове.

"Във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%", заяви управителят на НОИ, цитиран от БГНЕС.

Красимир Дачев: Половината болнични са фалшиви

Наистина има болни, но от 17 млн. болнични половината са фалшиви. Когато масово не се работеше през 2009 г. имаше най-голям брой болнич...

"По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични като сливат почивни дни или по друг нетрадиционен начин", вярва Ивайло Иванов.

Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря, допълни премиерът Борисов.

"Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят. Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании“, заяви Борисов.

"Предлагам министерството да не прилага тази мярка докато не се опитаме месец - два, дали ще се справим. Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари", каза още премиерът.

Борисов заяви, че има предложение от опозицията тези дългове да бъдат платени. "Приемаме, че ще ги платим и след 2 години пак ще бъдат 500 млн.лв. И всички казват, че няма промяна в здравеопазването. 4 млн. лв., видяхте клиники в "Пирогов" всички ги харесаха. А 4,5 млрд. лв. не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 млрд. лв. Извинявайте, ама това огромни пари", коментира Борисов.

С по 7% повече болнични издадени през ноември и декември

С по 7% повече болнични листове са издадени през ноември и декември 2016 г., информираха от Националния осигурителен институт. Броят на...

"В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Но за това днес ще продължим в 11.00 и нещо по тази тема. Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не, тогава ще отидем на такива мерки", допълни Борисов.

По думите му това трябва да е култура на всички, всеки доктор като се подписва за болничен, да знае, че ощетява останалите граждани. "Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични, се ощетяват всички и накрая сметката става огромна. Спираме докато не видим дали ще ни проработят мерките", уточни премиерът.

Правим последен опит - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове, заяви още Борисов, цитиран от Фокус.

"След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове", обясни Борисов.

"В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове", заяви Борисов.

Все повече българи си взимат болничен

Все повече българи отсъстват от работа заради заболяване, показват анализите на Националния осигурителен институт (НСИ). Броят на хора...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com