Падат ограниченията за работа на българи и румънци в ЕС

40089
Падат ограниченията за работа на българи и румънци в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

От днес българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз, предаде БГНЕС.

Съгласно договорите за присъединяване, които София и Букурещ подписаха преди приемането им, старите 15 държави от Евросъюза получиха право да ограничат достъпа до своите пазари на труда на българите и румънците за 7 години, които изтичат на 31 декември 2013 г.

В някои страни, преди всичко Великобритания, се разгоря истинска вестникарска война срещу предстоящото отваряне на трудовия пазар за гражданите на двете балкански страни. Една от причините е твърдението, че българи и румънци щели да се възползват от щедрата социална система на Острова. Подобни дебати, но в много по-малко степен имаше в Германия и отчасти Холандия.

Според научен доклад приливът на имигранти ще бъде полезен за Англия, но съществуват и някои притеснения - например, че в някои райони наемането на работници сред англичаните бележи спад, докато наемането на имигранти от Източна Европа се увеличава; болниците ще се препълнят; данъците може да се вдигнат, поради повишените социални разходи. Британското правителството отказва да посочи очаквания ръст на българи и румънци, които ще пристигнат в Англия.

В същото време в края на миналата година британският вестник „Гардиън” публикува изследване, според което двама от всеки трима британци ще посрещнат българските и румънските имигранти с "добре дошли" след първи януари, но при условие, че те знаят английски, имат работа, плащат си данъците и се интегрират в местната общност.

Според мнозина експерти обаче страхът от наплива на българи и румънци е силно преувеличен. Внимателният анализ на статистическите данни за броя на пристигналите граждани от тези две страни показва точно обратното. Със своя труд те допринасят за повишаването на благосъстоянието на държавите, в които емигрират, включително облекчават тежката демографска криза там. Основният губещ от преместването им са техните родни страни – България и Румъния, които се лишават от младо, динамично и талантливо население.

В днешния си брой вестник "Индипендънт" също пише, че масовата имиграция на българи и румънци е малко вероятна.

ЕK отряза Лондон за вратичка в законите, позволяваща ограничаване на българите и румънците

Ограниченията за за български и румънски работници не могат да бъдат удължени. Това обявиха от Европейската комисия, съпоставяйки...

Над три милиона българи и румънци вече са напуснали родината си и са се установили в части на Европа, където намират по-добри перспективи за работа. И те няма да дойдат във Великобритания.

Българите и румънците отдавна имат неограничен достъп до трудовия пазар на 19 европейски държави. Това прави малко вероятно масовата имиграция, последвала полското приемане през 2004 година, да се повтори, пише изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com