Пампорово започва проект, с който да стане зимен курорт №1

9006
Пампорово започва проект, с който да стане зимен курорт №1

Пампорово ще инвестира в следващите години в свързването на курорта чрез лифт с пистите на център "Мечи чал" в Чепеларе, съобщи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Обединяването на Пампорово и Чепеларе има за цел да създаде най-големия ски курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване на двете ски зони чрез лифт е във фаза на административни процедури, предаде Стандарт нюз.

Свързването със ски зоната в Чепеларе е стратегически проект за развитието на Пампорово, каза Беляков. Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс "Мечи чал" в един нов мегакурорт. Обединяването на двете ски зони ще повиши конкурентността на зимния курорт и ще даде възможност за домакинство на престижни спортни събития. "Мечи чал" разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето "Мечи чал - 1" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.

Пампорово отчита ръст на гръцки туристи

Близо 65% ръст на гръцки туристи се отчита в Пампорово през последните две години, съобщи Татяна Маринова, маркетинг директор на &bdquo...

Идеята за свързване на Чепеларе и Пампорово с нов лифт е от няколко години. Според експерти това ще доведе до силен ръст в туризма.

През последните години курортът се превръща в привлекателна дестинация, особено за балканските туристи. Около две трети от туристите в Пампорово през последните години са от балкански страни. Гръцки, турски, македонски, сръбски и румънски туристи, както и българи са основните посетители на курорта. Повечето гости са от съседните балкански страни и са неорганизирани туристи, а след финансовата криза в Европа резервации се правят предимно в последния момент.

От началото на зимния сезон сезон в Пампорово се пуска в действие нов 4-седалков лифт, съобщиха още от дружеството. С новата въжена линия капацитетът на лифтовете в ски зоната в курорта достига 13 хил. скиори за час. Лифтът от местността "Двата моста" до връх Снежанка е с дължина 1300 м и капацитет 2 хил. пътници за час. Линията ще обслужва черната писта номер 3 и потока от 80% от пистите в зоната.

Новото съоръжение ще облекчи натоварването по най-използваните писти и лифтове в Пампорово. За монтирането на лифта е използвано трасе и съоръжения от бивш влек. Седалковите лифтове в Пампорово, които обслужват алпийски писти с дължина 37 км, вече стават общо седем. Две снегоутъпкващи машини от най-ново поколение в техниката за обработване на писти са доставени за този зимен сезон. Така курортът вече има 5 от най-модерните машини за снегоутъпкване в света, уточняват от "Пампорово" АД. Над 90% от пистите в Пампорово са оборудвани с оръдия за изкуствено заснежаване.

Търговци в Пампорово масово искат отмяна на актове от съда

Търговци масово искат от съда да им отмени актовете, които им са наложени от Инспекцията по труда през миналия зимен сезон. Три дела ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com