Папа Йоан XXIII – Българският папа (ВИДЕО)

1651
Папа Йоан XXIII – Българският папа (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с Николай Акимов – сценарист, кино- и театрален режисьор, за да ни припомнят за един от най-влиятелните приятели на България - папа Йоан XXIII, наричан Българския папа.

Папа Йоан XXIII е роден през 1881 г. в малкото италианско селце Сото ил Монте като Анджело Ронкали. Завършва с отличен успех семинарията в Бергамо. „Голяма част от живота му е свързан с тази семинария, защото той става и неин ректор и тя после е кръстена на негово име. Той самият показва много сериозни качества в духовната си дейност и се среща с тогавашния папа Пий IX, който го назначава на висока длъжност“, разказва Н. Акимов.

„Той е избран от папа Пий IX и е назначен за апостолически визитатор, такава е длъжността, тогава нямаме още нунций, който да дойде в България с две основни мисии. Българската католическа общност, която по това време наброява около 50 000 души е силно разделена. Другата му основна цел, която не е обявена е, че Цар Борис III по това време е ерген и една от задачите на Ронкали е да потърси коя царска особа да бъде негова жена.“ Още: Политологът Николай Василев: САЩ са спойката, която държи Европа заедно (ВИДЕО)

Кънчо Кожухаров разказва, че Ронкали пристига в България след атентата в черквата „Света Неделя“. Повече от две години обикаля по католическите общности в България. Връзките му с Цар Борис III са относително малки до чудовищното чирпанско земетресение през 1928 г. „Още при първия трус Ронкали мобилизира цялата си група, накупуват храна, палатки и какво ли не и отиват в Пловдив. Същата вечер Цар Борис III също пристига в Пловдив за да ръководи лично спасителните операции. Там двамата се запознават и работят в тясно сътрудничество. Оттам идва и голямата им дружба.“

Преди 7 г. Николай Акимов заедно с историчката Силвия Авдала и Неди Джон Крос (композитор на филмова музика и филмов продуцент) посещават Италия за да съберат информация за Българския папа. „Ние бяхме в семинарията в Бергамо, където е голямата част от архива на Ронкали и заснехме много от архивите. Взехме интервю с ректора на семинарията. Бяхме в Сото ил Монте, което сега е Сото ил Монте Джовани XXIII, където в женския католически манастир е неговият бивш дом и взехме интервюта от игуменката. Взехме интервю в централата на йезуитския орден с Питър Гумпел, който отговаряше тогава за канонизацията на папите. И взехме интервюта в самата Ватикана.“

„Има няколко срещи на Франц фон Папен (по това време бивш райхсканцлер - бел. ред.) с Борис. Става въпрос за емиграция на европейските евреи към Палестина под мандатната британска територия Палестина. Тогава квотата, дадена от Англия, която има мандат в Палестина, е 30 000. Но самият Ронкали заедно с Франц фон Папен, и това което научихме във Ватикана, с одобрението на папа Пий XXII, издават транзитни визи, с които всички тия евреи минават през България и през други места разбира се, но нас това ни интересува, че минават през България, с влакове, също така с кораби, плаващи под български флаг и те биват спасени, като или остават, или отиват директно в Палестина, или остават в транзитните лагери в Кипър.“, казва кинорежисьорът. Още: Красимир Кънев: Има случаи, когато предявените от руска страна обвинения са прикритие за екстрадиция по политически причини (ВИДЕО)

За да научите повече за изключително важната хуманитарна дейност на Българския папа, за това как Царица Йоана му „предсказва“ че ще стане папа, за Закона за защита на държавата и спасените от цар Борис III евреи, гледайте разговора на Кънчо Кожухаров с Николай Акимов във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Избраха Райчо Райчев за "Мъж на годината" 2023

Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

На прага на избори 2 в 1: Как ще гласуваме на 9 юни?

Ограничават движението на камиони по АМ "Хемус"

Жълт код за валежи в Западна България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com