Павлова успокои: Няма нито цена, нито срок за тол таксите

14772
Павлова успокои: Няма нито цена, нито срок за тол таксите
Снимка: БГНЕС

Хората могат да бъдат спокойни, все още не сме утвърдили нито цена, нито срок за въвеждане на тол такса в България. Това зави пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Стандарт нюз.

По рано днес тя заяви, че близо 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали на леките коли.

Обмислят 10 ст./км да са тол таксите за магистралите

Тол таксата за преминаване по магистрали на леките коли най-вероятно ще е 10 стотинки на километър, сочат първоначалните разчети на еки...

Тя посочи, че ще бъде направен финансов анализ за конкретен модел и предложение от коя година можем да въведем тол системите на заплащане.

Една от възможностите в тази посока е да се използва преход и се премине от винетки към тол такси плавно, т.е. в първите години за леките автомобили да се запазят винетните стикери, а тежкотоварните автомобили да заплащат такса за движение не за време, както досега, а да заплащат за преминаване на километър по републиканската пътна мрежа.

„Това е един от вариантите, които ще бъдат разгледани", уточни Павлова, пише пресслужбата на МРРБ.

Тя поясни, че ще бъде направено и предложение как да се направи цялостното въвеждане на GPS-базирана тол система. „Има два много важни нюанса, от където ще дойдат изчисленията за това колко ще плащат леките и товарни автомобили", посочи Лиляна Павлова.

МБВВ ще ни учи как да сменим винетките с ТОЛ такса

Международна банка за възстановяване и развитие (МБВВ) ще консултира страната ни за възможностите за преминаване от винетна към елект...

Тя призова да се прави разграничение за вида тол такси. „Ако имаме ново строителство на тунел, например, или нова магистрала от точка „А" до точка „Б", с дължина 100 км, изградена от частен инвеститор, за преминаване по нея ще се плаща тол такса, която е на база изминато разстояние. Това е стандартния начин за заплащане. В този случай в цената на тол таксата влиза инвестицията, направена за строителство на съоръжението, неговото управление и поддръжка. При това положение, след анализ, цената може да бъде, примерно, 10 ст. на км за леки коли.

По думите й целта на експертите е да се въведе справедлива цена за ползването на пътната мрежа от тежкотоварния трафик. Редно е товарните коли над 3,5 т. да заплащат по-висока такса за преминаване, защото пътуват най-много и рушат повече пътната настилка.

По думите й, ако се вземе решение и се намери инвеститор, който да изгради съответната система, която бъде одобрена, тя реално ще започне да се прилага от 2018 г. за товарните автомобили, като стартира и промяна на закона. Чак след 2020 г. можем да говорим за леките автомобили.

Министърът подчерта, че до края на 2015 г. трябва да бъде разработен финансовият анализ, бизнес модела, анализа на трафика. След което правителството ще вземе решение, кой от предложените модели ще приеме – да се въведе частично такава система само за тежкотоварния трафик, а леките автомобили да останат на винетки.

Павлова обеща 130 км нови магистрали до края на годината

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обеща 130 км. нови магистрали до края на годината, която днес също реши да отчете св...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com