Петкратен ръст на даренията по време на COVID-19 отчитат в "Платформата.бг"

742
Петкратен ръст на даренията по време на COVID-19 отчитат в "Платформата.бг"
Снимка: Платформата.бг

1 659 928 лв. са даренията в Платформата.бг през 2020 година. Това е пет пъти повече в сравнение с 2019 година, показва отчетът на фондация BCause.

За разлика от 2019 година, когато най-много са кампаниите в сферите “Образование и наука” и “ Деца в институции”, през 2020 най-голяма активност има в сферата “Лечение и рехабилитация” - кампаниите са 4 пъти повече от предходната година.

Този взрив  на кампании и дарителска активност започва през март с обявяването на извънредна ситуация в България заради пандемията от COVID-19 и бележи цялата година.

Кампаниите в категория “Лечение и рехабилитация” привличат близо 60% от даренията през 2020 година, въпреки че броят им е 48 или под 24% от всички нови кампании през годината.

Показателно е, че 56,18% от всички дарения (932 545 лева) са били предназначени за оборудване и ремонт за здравни заведения. Едва 1,49% от даренията са за лечение или рехабилитация на конкретни физически лица, а 1,6% са предназначени за здравна просвета или услуги, предоставяни от НПО.

На Великден, 19 април 2020, журналистът Милен Цветков почина в следствие на тежка катастрофа в София, причинена от шофьор, карал под действието на наркотици. Ден по-късно в сайта за онлайн дарения Платформата.бг започна дарителска кампания “За децата на Милен” за създаване на попечителски фонд.

Първоначалната цел бе да се наберат 100 000 лева и само за 24 часа даренията надхвърлиха сумата. Вълната на съпричастност след трагичната смърт на Милен Цветков към децата, които разчитат на него, бе толкова голяма, че дори блокира системата на Платформата.бг – нещо, което се случва за първи път от създаването й преди близо пет години. Започнала като кампания на приятели, каузата получи подкрепа от 2 739 души, а размерът на даренията е от 5 до 10 000 лева.

Общо дарената сума е 201 469,99 лева. Дарителската кампания “За децата на Милен” е организирана от приятели и колеги-журналисти на Милен Цветков с административната подкрепа на Фондация “Работилница за граждански инициативи”

„Платформата.бг доказа, че е подготвена да посрещне желанието на дарителите и потребностите на инициативни групи, компании и НПО. Първата кампания на доброволческата група “Проект #ЗаДоброто” започна в деня на обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. и още същия следобед напрaвихме първото дарение за защитни средства“, казва Елица Баракова.

Ръстът на кампаниите се отнася не само до подкрепа на болниците и медиците, солидарността на дарителите е провокирана от последствията, които пандемията има във всички сфери на живота. Извън тази тенденция, и през 2020 в „Платформата“ продължават и инициативите в сферата на културата, развитие на средата - градска и туристическа, опазването на околната среда, спасяването на бездомни кучета и котки.

Кампаниите в сферата на образованието, освен че са на второ място по брой, са на второ място като обем дарения - близо 22% от всички дарени средства в Платформата.бг през 2020 година - 364 717,31 лева.

1 840 000 лева е събрала „Българската Коледа“ към февруари

Дарителите, които подкрепиха нуждаещите се деца на „Българската Коледа“, показаха, че съпричастността и благородството, кои...

В тази категория най-много дарения (342 681 лева) са събрали общо 14 кампании за социални стипендии и стипендии за лични постижения. Голяма част от кампаниите са в полза на деца на починали родители – на учители и лекари от първа линия срещу COVID-19, на журналиста Милен Цветков, на финансиста-филантроп Станислав Георгиев.

В тази група са и стипендиантите “Готови за успех”, и олимпийците от Софийска математическа гимназия.

Други две тематични групи имат сходен брой кампании – 15 за образователни проекти за разнообразни знания и умения, и извънкласни инициативи, и 13 за оборудване и учебни материали на училища, библиотеки, детски градини.

Още две кампании в категорията търсеха пари за ремонтни дейности на сгради и дворове на училища.

На трето място дарителите са предпочели проекти, насочени към възрастни хора - като това са 3% от всички дарения през годината - 50 131 лева. На четвърто място - 2,6% от сумата са насочени към помощ за бездомни животни и за опазване на околната среда. Кампаниите в категория “Подобряване на средата” запазиха трето място в активността на инициаторите (като брой).

Излиза книга за журналиста Милен Цветков

На 19 април се навърши 1 година, откакто обичаният журналист Милен Цветков загина в нелепа катастрофа в София. Книгата „379 дни с...

Инициаторите на кампании са не само регистрирани НПО, но и инициативни граждански групи. Най-много кампании през годината - цели 11 - инициира именно такава група -  „Проект #ЗаДоброто“ (която по-късно се регистрира като фондация). Устойчива е тенденцията отделни инициатори - физически лица и инициативни групи, да правят много успешни кампании, защото съчетават лична мотивация с благотворителна кауза, важна и за други хора.

Валидирани организации в Платформата.бг вече са повече 70 и броят им постепенно нараства. Дейностите им обхващат практически всички сфери на живота – от лечение и образование, до подобряване на средата и човешки права. Надеждността на валидираните организации като получатели на дарения е проверена с времето.

Списъкът е създаден от Фондация BCause в помощ на хората и компаниите, които търсят партньори за своите дарителски инициативи, и за популяризиране на организациите, които набират онлайн дарения чрез Платформата.бг.

Фирмените страници в Платформата.бг стават предпочитан инструмент за дарителски кампании с участие на служителите. Вече 16 компании се ползват от тази услуга – както за да подкрепят кампании в помощ на медиците по време на първата вълна на COVID-19, така и за проведат традиционните си благотворителни си инициативи около Коледа, след като пандемията възпрепятства корпоративното доброволчество и провеждането на благотворителни базари, каквито някои компании традиционно организират със своите служители.

През 2020 г. Платформата.бг беше избрана за дарителски инструмент от две национални дарителски инициативи: Щедрият Вторник и Промяната на Фондация Reach for Change и Нова ТВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...