Плевнелиев призова църквата да преосмисли решението си за Симеон II

9427
Плевнелиев призова църквата да преосмисли решението си за Симеон II
Снимка: БГНЕС

Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в поздравителното си слово по случай отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите.

Държавният глава присъства на тържествена света литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват "Плиска".

Държавният глава отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.

"Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи", подчерта президентът Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че въпреки превратностите на историята, именно вярата и християнските ценности са съхранили нашия народ и са му помогнали да опази своя дух, идентичност и бъдеще през вековете.

"Нека днес сведем глави пред всички хора на духа, които опазиха българщината и ни помогнаха да се споим като народ и нация. Да пребъде великото дело на светия български Княз Борис Михаил", заяви още държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос относно последното решение на Светия синод при извършването на богослужения да се споменава името на Симеон II като цар на българите, президентът Росен Плевнелиев отново посочи, че в този ден е важно всички да си спомняме завета на княз Борис Михаил. "Както политическите, така и духовните лидери на България да се поучат от неговото дело на сплотяване и създаване на здрава основа на българите, за да пребъдат във вековете. На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа", заяви президентът Плевнелиев. "Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци", каза президентът.

Висшето ръководство на Българската православна църква реши при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на БПЦ да се споменава името на Симеон Сакскобургготски като цар на всички българи.

Решението е публикувано на сайта на Св. Синод и е прието по искане на Пловдивския митрополит Николай. Според решението на Светия Синод той ще се споменава преди народа в различните видове богослужения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com