По-високи глоби на пътя: Трябва ли да има нови наказания за нарушителите?

8342
По-високи глоби на пътя: Трябва ли да има нови наказания за нарушителите?
Снимка: БГНЕС

Дигитален стикер „Гражданска отговорност“ и електронно връчване и плащане на фишове при нарушение. Това са част от публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, предложени от МВР и новото Министерство на електронното управление.

Предвидени са и по-високи глоби за шофьорите нарушители. Двойно се вдига и глобата за водачите ненаправили технически преглед в срок – от 50 лева, глобата става 100 лева.

От 20 на 100 лева пък става глобата за неправилно паркиране, за неспиране на знак СТОП и неправилно престрояване и отнемане на предимството. 150 лева ще трябва да платим, ако паркираме в паркове, градинки и площадки.

Промените ще стигнат до парламента след обществено обсъждане.

„Почти всички глоби са актуализирани с цел превенция. Смятаме това да окаже благоприятен ефект върху управлението на водачите“, каза комисар Калоян Драганов от Пътната полиция по БТВ.

„Законът е изцяло насочен към агресивните водачи и тези, които не зачитат другите участници в движението. Целта ни е да ги респектираме и да пресечем нарушенията в зародиш“, допълни още той.

Според Драганов скоростта на магистралите трябва да се намали, като междувременно да се работи върху подобряването на инфраструктурата. По думите му нашите магистрали не са за скорост от 140 км/час.

Драганов предупреди, че Пътна полиция ще следи за спазване на закона по време на предстоящите празници.

Педложенията на КАТ 

Глобата за шофиране без книжка ще е 600 лв., когато водачът е с концентрация на алкохол 0,5 промила или е употребил наркотици.

Също 600 лева става глобата за превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено или превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място. Освен глобата, се предлага да не ползваме колата си два месеца.

Сто лева става глобата, ако не минем навреме през техническия преглед.

Сто лева е глобата и в редица други случаи. Сред които неправилно паркиране, игнориране на предимството, неправилно включване в движението, неправилно престрояване, маневриране, влизане срещу забранителен знак.

Отказваш тест за наркотици и алкохол? Чакат те две наказания

Шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) за наличие на алкохол и/или наркотици в к...

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, тротоари става 150 лева. Толкова ще е и глобата за пешеходците ако не пресичат правилно.

150 лв. е глобата за пътник, който не си слага предпазен колан или не носи каска.

Три месеца може да останем, без кола ако нямаме регистрационни табели, откажем да съдействаме на КАТ или не помогнем при пътнотранспортно произшествие (ПТП). Освен без кола, в тези случаи ще се разделим директно и с 200 лева.

Най-малкото увеличение на глобите е при липса на задължителните документи за колата. Глобата става от 10 на 30 лева. Толкова е глобата и за велосипедист без светлоотразителна жилетка.

Вдигането на глобите е заради актуализацията на средната брутна работна заплата в страната, обясняват исканията за промени от МВР. 

Близо 10 000 нарушения на скоростта за 24 часа констатира „Пътна полиция“

Само за 24 часа на територията на страната са констатирани близо 10 000 нарушения на скоростните режими. Това каза пред БГНЕС главен ин...

Заради високата смъртност през последните 11 години по магистралите ведомството предлага максималната скорост там да е 130, а не 140 км/ч.

МВР предлага по магистралите и скоростните пътища да се движат превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч. Към момента тя е 50 км/ч.

Проектът за промени предвижда фишовете за нарушения да се връчват лично на нарушителя срещу подпис, при използването на административна услуга или електронно.

Ако платим до седмица, ще платим само 80 на сто от размера на глобата. Ако не сме платили глобите, няма да можем да минем на преглед, сочат предложенията на МВР. За общественото обсъждане МВР дава месец.

С предложенията за промени ще отпаднат хартиеният син талон и стикерът за "Гражданска отговорност". Фишовете ще се считат за връчени, ако бъдат платени онлайн, с карта. Промените са съгласувани и с Министерството на електронното управление, посочи в социалните медии министър Божидар Божанов.

Министър Събев за предложенията на МВР: Нужни са по-добри пътища, а не още ограничения

Транспортния министър Николай Събев се обяви против предложенията на МВР за промени в Закона за движение по пътищата. От вътрешното мин...

 

Николай Събев се обяви против предложенията на МВР за повече глоби

Транспортния министър Николай Събев се обяви против предложенията на МВР за промени в Закона за движение по пътищата, според които максималната скорост на магистрала ще стане 130 км/ч, ще се въведат драстични глоби за нарушения и двойно ще поскъпне техническия преглед.

"Аз мисля, че ние трябва да поработим върху безопасността и по-сериозни пътища, отколкото да ограничаваме хората. Това е мое лично мнение. И аз ще защитавам позицията пътищата да станат все по-сигурни и по-безопасни. Защото от гледна точка логистика за България е много по-ценно вие да можете да осъществявате придвижването си за все по-кратко време. Защото това е свързано с мобилността, а мобилността е приоритет на Европейската комисия и тя е свързана пряко с жизнения стандарт на човека", заяви в Пловдив пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com