Портних: Продължава евакуацията на къщи в "Аспарухово"

16449
Портних: Продължава евакуацията на къщи в "Аспарухово"
Снимка: БГНЕС

Продължава евакуацията на хора, които обитава къщи с конструктивни нарушения и постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал „Аспарухово” и по трасето на дерето – на пътя на водата, за да се предотврати подобна трагедия. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних, предаде Фокус.

Къщите представляват непосредствена опасност за живота на хората, каза кметът и допълни, че от вчера в този процес се е включил и ръководителят на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е и ръководител на място. Възложени са конструктивни експертизи на всяка сграда в засегнатите райони, за да могат да се произнесат експертите по отношение на безопасността на къщите. Възложено е и минно-геоложко проучване, проектиране на мерките, които са необходими за обследване на новообразувалите се свлачища и на стари такива, както и мерките по укрепването им.

Безплатни автобуси за доброволци към "Аспарухово"

Безплатни автобуси от центъра на Варна до квартал "Аспарухово" за доброволци ще се движат днес и утре. Те тръгват от пл. "Св. Св. Кири...

Продължаването разчистването по райони в „Аспарухово”, допълни Портних. В средните и по-ниски зони на района вече няколко дни активно се мият улиците, ще бъде проведена и дезинфекция. Остават все още проблемни районите на улиците „Моряшка” и „Струга”, но там се работи активно и процесът по разчистването напредва. Активно работят екипите на ВИК за възстановяване на канализационната система и водоподаването до всички домакинства. Възстановен е учебният процес в училищата и детските градини на територията на „Аспарухово”. Има още работа по разчистване на калните маси, нанесени от стихията в детската градина „Валентина Терешкова”. От къща на къща вървят оценителните комисии, които описват щетите по домовете на хората, паралелно екипи оценяват щетите по инфраструктурата. Кметът посочи, че този процес трябва да завърши в утрешния ден, за да може в рамките на първите два - три дни на следващата седмица да има обобщение, на база на което да се входират документите до Междуведомствената комисия за търсене на финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com