Пострадалите карловски села имат на 100% ток, 50% водоподаване и са в очакване на 1000 доброволци

1434
Пострадалите карловски села имат на 100% ток, 50% водоподаване и са в очакване на 1000 доброволци
Снимка: БГНЕС

Пострадалите карловски села имат на 100% ток, 50% водоподаване и са в очакване на 1000 доброволци. Това стана ясно от брифинга на областния управите на Пловдив област Ангел Стоев.

Припомняме, че общо пет села бяха наводнени на 2 септември заради скъсана дига на река Стряма след проливните дъждове и бе обявено частично бедствено положение.

ВМЗ-Сопот също спря временно производствената си дейност, тъй като заводът бе засегнат от пороите. Тежко беше положението в Каравелово, където е имало втора приливна вълна. Наложи се дори намесата на хеликоптер, който спаси 20 души. За щастие вследствие на бедствието няма загинали хора. На следващия ден река Стряма заля и село в община Марица. Става дума за село Трилистник, от където бяха евакуирани 40 души.

Инфраструктурата е разчистена, следващата цел са домовете и дворовете

В речните корита в трите села работят между 5 и 8 много тежки машини, като целта е да се изкопаят два метра наноси, за да се направят реките проходими за вода и да не се случва отново такова бедствие. Трябва да се проектират 11 нови моста, необходимо е да бъдат изградени улиците, които са разрушени, като финансирането вече е осигурено от държавата.

Още: Държавата отпуска 10 млн. лв. за пострадалите от наводненията общини

„Разчистихме инфраструктурата основно улиците, за да може да стигнем до домовете на хората. Целта на нашите усилия във вчерашния, днешния и следващите дни, е да изчистим домовете и дворовете. За тази цел ни е необходима по-малка техника - бобкати. Такава пристига. В село Каравелово тази сутринта дойдоха три нови и пътуваха още три бобкати, които може би вече са стигнали. Една голяма благодарност на Община Садово, която съвместно с фирма изпратиха 11 единици техника. Три от бобкатите са техните. Четири дни тази техника ще работи тук абсолютно безплатно. Това е помощта, която получаваме ежедневно. Искаме да канализираме усилията и доброто желание на хората да помогнат така, че и трите най-тежко засегнати села, много бързо да се върнат към нормалния ритъм на живот", каза Стоев. 

Огромен брой доброволци

"Поради огромния брой желаещи, които искат да се включат като доброволци в дейностите по преодоляване последствията от това катастрофално бедствие, решихме да направим следното: Вчера около 450 военнослужещи работеха основно в Каравелово и Богдан. Днес в село Каравелово има около 200 доброволци, основно от държавна и общинска администрация. Това е без тези, които идват самостоятелно. В село Богдан има около 200 човека такива доброволци, които са от президентската администрация, от областните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, София област. В село Богдан има 100 човека безработни, които работят по програма на Агенцията по заетост. Очакваме, че в събота и неделя, ще има на терен около 1000 доброволци в трите села. Искам да благодаря на Националното сдружение на студентските съвети, които днес се включват с един скромен брой доброволци - около 20 души, а утре над 200 човека студенти ще бъдат тук“, каза областният управител. 

210 деца от бедстващите райони вече са в училище

210 деца от тези бедстващи райони могат да бъдат извозени на училище в Карлово. „Само си представих какво щеше да бъде, ако тези деца на бедстващи семейства не можеха да стигнат на училище. Ние успяхме ,благодарение на президентската институция и на министър Пенов“, коментира областният управител.

Работата в село Слатина приключва

Добрата новина е, че на практика със село Слатина работата е почти приключила. Стана ясно, че там има само три обществени сгради, които се нуждаят от още малко почистване. „В следващите два-три дена село Слатина е окончателно приключило. Там няма частни домове, които да не се изчистени“, коментира още Стоев.

100% токът е възстановен, водоснабдяването на 50%

„На практика в трите села електрозахранване е възстановено на 100%. Остана само уличното осветление, но ние не можем да го възстановим, защото е разрушена самата инфраструктура на улиците. Водоснабдяването на 50 % го има. На някои места все още го няма, защото са прекъснати водопроводите над речните корита. Това изисква време“, каза областният управител. По думите му водата продължава да е негодна за пиене.

„Осигурихме от държавния резерв 200 тона питейна вода. Във всяко село е изпратен по един тир с питейна вода. В община Карлово има един четвърти резервен, пет други са готови да тръгнат, когато помоля“, каза още областният управител.

Помощ за пострадалите

На 19 септември 378 семейства ще поучат помощите от 375 лв. по линията на социалното подпомагане. На този етап има заявки за 22 фургона, 5 са в Слатина, 7 в Каравелово и 10 в Богдан. "Имаме договорка с Димитър Стоянов, военния министър, че след като узнаем крайната бройка, ще му бъде съобщено и тези фургони ще бъдат предоставени. Следващата седмица ще подготвяме фургоните и може би след 10 дни ще ги доставим по селата“, каза областният управител.

Стана ясно, че трите лекарски кабинета в селата работят. „Нямаме проблеми с лекарското обслужване, тъй като в началото имаше два мобилни лекарски екипа. Екипите на БЧК за психологическа подкрепа са налице. Всичко това е направено“, добави Стоев.

На възрастните хора, които са трудноподвижни, им се носи храна. Информацията даде кметът на Карлово Емил Кабаиванов.
„Всички останали идват да я получат, за да има ред . Ние не можем да си позволим и няма да го позволим, да има най-малко съмнение, че с даренията, които са постъпили, е възможно да не отидат там, където има нужда. До стотинка, до консерва, до филия хляб – всичко трябва да бъда със строга отчетност“, каза Кабаиванов.

Той отправи и призив към всички, които желаят да помогнат. „Това да бъде координирано с общинския кризисен щаб, защото има опасност да се получи дублаж на някои от предметите и храните. Вие виждате, че от 1-вия час на бедствието с областният управител сме рамо до рамо с армията. Това, което ще вършат и ще свършат доброволците, е изключително важно. Аз се покланям пред тяхната енергия и труд. Най-важното е, когато държавните институции и местната власт реагират адекватно, бързо“, каза още кметът на Карлово.

Още: Премиерът Донев увери: До 3 седмици наводнените села ще бъдат напълно възстановени (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество