Потребителите могат да си поискат парите обратно за неосъществено пътуване до Китай

5492
Потребителите могат да си поискат парите обратно за неосъществено пътуване до Китай
Снимка: КЗП

"Туристите със закупени пакетни пътувания до Китай и до дестинациите в непосредствена близост до него имат право да прекратят договора си с туристическата агенция и да получат обратно всички заплатени по него суми поради възникналите извънредни обстоятелства, във връзка с коронавируса." Това обяви председателят на Комисията за защита на потреботелите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването "Тази събота" по БТВ.

Той добави, че законът е категоричен при взъникнали непредвидени извънредни обстоятелства. "В случая можем да приемем, че има такива, защото това е потвърдено и от официалните власти. На мястото на дестинацията – Китай, така също и тук, в България, външно министерство е обявило 4-та степен, което означава, че не се препоръчват пътуванията в китайската държава“, добави Маргаритов. Той заяви, че когато потребителят пожелае, туроператорът не може да откаже прекратяването на договора и съответно – да изпълни задължението си да му възстанови парите.

КЗП: Фокусираме се върху онлайн продажбата на ученически дрехи и пособия

"Следим за коректното обявяване на цените на ученическите стоки и комплекти“, обяви председателят на Комисията за защита на потре...

В случай, че посещението на Китай е част от предварително закупения туристически пакет, потребителите биха могли да опитат да договорят с туроператора промяна на условията, която обаче ще трябва да бъде приета и от двете страни. Председателят на КЗП съобщи, че някои туроператори вече са предприели действия по информирането на своите клиенти, относно тези пътувания, като им посочват, че те няма да се състоят поради възникналите обстоятелства. Той подчерта, че фирмите трябва да върнат заплатените за продадените пакети суми.

Друг вариант е, ако сами сме организирали пътуването си. Купили сме си самолетните билети и сме си запазили хотел. "Нещата не стоят точно така. Всичко зависи от това, какви са били предварителните условия, при които ние сме направили резервациите на отделите компоненти на пътуването. Тогава е възможно да сме в хипотеза, в която, ако говорим за самолетни билети, няма да е възможно възстановяване на сумата. По-скоро би била възможна промяна на датите на това пътуване", обясни председателят на КЗП. Той съобщи, че по отношение на хотелските резервации перспективите са по-добри. „Знаем, че когато запазваме собствено пътуване и резервации, има възможност за анулирането им в определен период преди настъпването на самата дата. Тогава можем да получим обратно сумата, която сме платили.

При затруднения с уреждането на правата относно предварително закупени туристически услуги потребителите могат да се обръщат за съдействие към КЗП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com