Повишава се интересът на музикантите и артистите към Авторското право

712
Повишава се интересът на музикантите и артистите към Авторското право
Снимка: Музикаутор

Тази седмица експерти на сдружението на автори, композитори и музикални издатели МУЗИКАУТОР участваха в двудневен семинар като част от Програмата за създаване на авторска музика „Музикален Aкселератор“. Д-р Антица Генева – юрисконсулт и Росина Петрова – мениджър „Развитие“ и Международни отношения се включиха в обучението на RockSchool, което академията организира за трета поредна година. Това бе възможност за МУЗИКАУТОР да предаде знанията и опита си към прохождащите артисти и музиканти и още веднъж да подчертае значимостта на авторското право като част от кариерното им развитие.

Обучението се проведе в няколко модула, които представиха най-важните аспекти, на които трябва да наблегне един бъдещ музикант и артист, за да се реализира успешно в музикалната индустрия. Сред основните теми на обучителната конференция бяха функционирането на музикалната екосистема, музикален мениджмънт и продуцентство, създаване и промотиране на музикален бранд, авторски и сродни права в музиката, дигитална дистрибуция, възможности за изява (работа с промоутъри, клубове, медии, участия в продукции) и други.

По време на модула „Авторски права в музикалната индустрия и ролята на МУЗИКАУТОР“ експертите на дружеството влязоха в детайли по различни практически въпроси и казуси. В своята презентация пред аудиторията те откроиха основните разлики между авторските и сродните права в музиката, като обърнаха специално внимание на това какви права имат авторите и как се разпределят дяловете при повече от един автор на музикално произведение. Бяха обяснени и видовете използване на музика, като се наблегна на необходимостта от получаване на разрешение от авторите за всяко използване.

Участниците в обучителната програма почерпиха още информация за възможностите, които предоставят дружествата за колективно управление на авторски права, каквото е и МУЗИКАУТОР за територията на България. Те зададоха редица въпроси за предимствата, които им носи членството в този вид организации. Особен интересен сред присъстващите предизвика моделът на взаимодействие с най-големите дигитални платформи като YouTube, Spotify, Deezer, iTunes и т.н., които договарят уреждането на авторските права именно с дружествата за колективно управление. По този начин членството в такава организация носи на авторите и артистите редица ползи, чрез които могат да монетизират творчеството си в дигиталната среда.

Експертите на МУЗИКАУТОР дадоха полезни насоки на присъстващите в залата и отговориха на много други въпроси в областта на авторското право, сред които: Какви са основните разлики между класическите стрийминг платформи и user generated платформите? Кой е оторизиран да качва съдържание в тях? Какво е агрегатор? Как работят стрийминг платформите и какво представляват метаданните на едно музикално произведение?

Участниците в обучението проявиха голям интерес към темата и лекцията продължи повече от предвиденото време. Те се включиха с редица казуси от музикалния бизнес и дадоха полезна обратна връзка относно недобрите практики в бранша.

„За нас е наистина важно да достигаме до всички автори с правилната и полезна информация, от която те имат нужда. Това ни мотивира и да се включим в обучението, което, вярвам, донесе повече яснота и разбиране за авторското право и защо е важно авторите да знаят как да управляват права си успешно. Имаше голям интерес към темата, което е поредната индикация, че като общество вървим в правилната посока“, сподели след лекцията Росина Петрова – 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com