Позиция: Партиите отново не предлагат мерки за защита на интелектуалната собственост

704
Позиция: Партиите отново не предлагат мерки за защита на интелектуалната собственост
Снимка: АРТС

В разгара на поредната кампания за избор на народни представители отново липсват така важните мерки за разрешаването на проблемите в сферата на културата и защитата на интелектуалната собственост. За това сигнализира Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС), който обединява редица организации от културния и творчески сектор, по повод липсата на тези приоритети в заявените управленски програми на политическите.

Алиансът напомня, че в България все още няма приети Национална програма и Стратегически план за развитие на културата. Според АРТС това създава усещане за липса на каквото и да било желание от страна на политическите партии, участващи във властта, за развитието на творческите и културни индустрии.

„При действащите над 30 години закони като този за авторското право и сродните му права, закона за културното наследство, закона за закрила и развитие на културата и др., наличието на множество Европейски директиви, държавата е абдикирала от приемането и прилагането на така важните документи, които практически ще очертаят отговорността на всички участници в сферата“, посочват представителите на АРТС.

Те коментират още, че гарантирането на развитието на културата и зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица би допринесло за мигновен подем и стабилност на средата, като ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество. МУЗИКАУТОР призовава организаторите на събития: Лицензирайте музиката в празненствата в чест на жената

„Разбирането, че културата е гаранция за формиране на ценностната система на бъдещите поколения ще отключи потенциала й и ще върне страната ни на картата на развитите демократични общества“, казват представителите на Алианса.

АРТС апелира, че подпомагането и регулирането на сектора ще има пряко въздействие върху иновациите, икономическата устойчивост и социалното приобщаване, ще подобри социалния статус на дейците на изкуството.

Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС) е обединение на организациите МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР, АРТИСТАУТОР, АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИ и АСОЦИАЦИЯТА НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ, които управляват правата и се грижат за интересите на творците в сферата на музиката и аудиовизуалното изкуство. Във фокуса на АРТС са изсветляването на сектора, свързан със създаване и ползване на творческо съдържание, ясните правила и коректни взаимоотношения с различните видове ползватели на произведения на изкуството и справедливите авторски възнаграждения за творците.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com