Предвиждат къмпингуването и нощуването на плажа да бъде забранено

2369
Предвиждат къмпингуването и нощуването на плажа да бъде забранено
Снимка: Getty Images / Guliver

На второ четене без дебати членовете на парламентарната комисия по регионална политика решиха къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 метра от плажа да бъде забранено.

Десет народни представители гласуваха "за" поправката, а четирима бяха "против", информира "Дневник". Текстът очаква гласуване в парламента, за да влезе в сила.

Спряна бе процедурата за концесиониране на три плажа

Правителството прие решение за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесия на плажовете „Къмпинг „Делфин&rdquo...

"Физическите лица се наказват с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. за всяко нарушение, ако не подлежат на по-тежко наказание", се казва в текста.

"Това означава, че ако заспите на плажа, могат да ви глобят 10 000 лв.", коментира Гроздан Караджов от гражданската квота на РБ. Той постави въпроса как може да се контролира подобна забрана по цялата плажна ивица. Караджов заяви, че ще атакуват текста в пленарна зала и го определи като "пълна глупост".

Според Петко Цветков от "Зелените" проблемът е освен неясната терминология, това че текстът влиза в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията, както и че нарушава правото на собственост.

"Една добра и една лоша новина от заседанието на регионалната комисия в Народно събрание днес: депутатите приеха предложението на Реформаторския блок знаковите, все още неокепазени плажове, "Корал", "Карадере" и "Иракли" да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там. Дотук е добрата новина.

Трябва да се осигурява ток във всяка палатка

Управите на къмпинги с една звезда ще трябва да осигуряват поне по 32 кв. м на палатка, по 40 кв. м, ако са с две звезди, а тризвезднит...

Нищо не се казва за зоната зад плажовете, към която има "инвестиционни" апетити за строежи, собствениците на които ще имат най-голяма икономическа полза от девствените плажове пред хотелите им.

С много неясен и водещ до злоупотреби текст се забранява "пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за тази цел места". Никакво пиене на вино нощем на плажа повече! Дано на крайното гласуване в зала се развали тази нечестна сделка", написа във Facebook столичният общински съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com