Приеха оставката на директора на пловдивския онкодиспансер, Тотев обвини Борисов в чудовищен натиск

3228
Приеха оставката на директора на пловдивския онкодиспансер, Тотев обвини Борисов в чудовищен натиск
Снимка: БГНЕС

Директорът на пловдивския онкодиспансер д-р Красимир Вальов бе принуден да подаде оставка в четвъртък заради скандала с неправилно извършени операции, след като тя му беше поискана лично от премиера в оставка. Бойко Борисов заплаши общинските съветници на ГЕРБ, че повече няма да са му съветници, ако не гласуват оставката.

Това предизвика неочаквано остра защитна реакция от страна на пловдивския кмет от ГЕРБ Иван Тотев, който заяви, че той и съветниците са подложени на чудовищен натиск по случая.

“Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор“, заяви Тотев.

Той коментира, че днешният ден е един от тези, в които изобщо не е искал да идва на заседание на общинския съвет, съобщи БНР.

“В момента се прилага лечение “пиявици“. Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже“, каза още Иван Тотев, след което напусна залата на Общинския съвет, а заседанието беше временно прекратено.

По-късно с 34 гласа "за“, 11 "против“ и 4 "въздържали се“ Общинският съвет прие оставката на управителя на онкологичния център д-р Красимир Вальов. За временно управляващ беше назначена д-р Марияна Янева, която в момента е зам.- директор на Онкодиспансера и завеждащ на лъчетерапията.

Според лекарите в онкодиспансера срещу лечебното заведение се води целенасочена кампания, която цели дискредитирането му и облагодетелстването на частни болници.

Москов повтори колко е уверен за здравната реформа при бурен протест в Русе

Нямам намерение да ставам кмет на София, папа на Рим, генерален секретар на НАТО или нещо друго. Tака с категорично "не" здравният ми...

Комплексният онкологичен център в Пловдив е обект на множество проверки след изнесени от предаването “Господари на ефира“ пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са неоснователни. Заради това здравният министър Петър Москов отне правата на патоанатома, въз основа на чиито становища са извършени операциите.

Премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия, че е предприел чрез здравния министър няколко действия – одит в лечебното заведение, проверка на инспектората на здравното министерство, вследствие на което бяха отнети правата на патолога д-р Петко Маслев. “Сега са възложени експертизи върху всички тези чудовищни неща, ако се окажат верни. Ако се окаже, че всичко е така, тези хора трябва да получат много тежка наказателна отговорност“, посочи той.

“Разпоредил съм на организацията на ГЕРБ в Пловдив категорично да настоява да се отстрани това ръководство на болницата, докато тече прокурорската проверка. Ако гласуват различно, от това, което съм им разпоредил – те просто не са мои общински съветници вече“, каза още премиерът.

Същевременно пред сградата на Общинския съвет протестират лекари и медицински персонал на онкодиспансера срещу смяната на директора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com