Призив към селското ни стопанство - не убивайте птици с пестициди

3543
Призив към селското ни стопанство - не убивайте птици с пестициди

Най-бързо изчезващата хищна птица в Европа – египетският лешояд, само преди броени дни се завърна от Африка и отново зае своите местообитания в югоизточна и североизточна България. Затова отново Българското дружество за защита на птиците отправя апел за внимание и спазване на всички мерки за безопасност при използването на пестициди в земеделието. Една от главните причини за драстичния спад в популацията на египетския лешояд на Балканите - с над 80% за последните 30 години, са именно отровите, използвани в селското стопанство и нарочно поставените отровни примамки за други животни.

При проведени проучвания от експерти наLIFE+ проекта на БДЗП "Помощ за египетския лешояд" в района на Природен парк „Русенски Лом“, бяха установени редица нарушения при използването на пестициди в земеделието, като изхвърляне в природата на опаковки и остатъци от отровни третирани с пестициди семена за сеитба (слънчоглед, царевица и други), което е потенциална отрова за бозайници, птици и насекоми. Бяха установени и множество случаи на отровени домашни животни – кози, овце, крави и дивеч с „червени“ царевични семена, които предварително са били изхвърлени край горички и ниви. Умишлено се тровят бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници, които стават източник на вторично тровене за хищните птици.

Франция ще опита да издейства общоевропейска забрана за вредни за пчелите пестициди

Франция може да отложи постоянната забрана за използване на определени пестициди, които доказано убиват пчелите, защото Париж опитва да...

Проверката на БДЗП бе установила на много места незаконнибунища край нивите с изхвърлени огромни количества найлонови чували, торби, пликове, пластмасови бутилки. Голяма част от тях съдържаха остатъци от третирани с пестициди отровни семена или активни вещества като пестициди и минерални торове, директно разпилени по земята.

Тези практики вероятно са широко разпространени в цялата страна. Конкретната местност в района на Ломовете, Русенско се характеризира, от една страна, с интензивното използване на големи земеделски площи, а от друга – с непосредствената близост на Природен парк „Русенски Лом”. Именно природният парк е много подходяща територия за редица видове птици със ниска численост като керкенез, обикновен мишелов, белоопашатмишелов, малък креслив орел и др. или изчезващи като египетския лешояд. От района вече са изчезнали скалния орел и ловния сокол.

През последните десетилетия все повече се увеличават фактите за токсичното пряко и непряко въздействие на пестицидите, използвани в земеделието в Европа върху птиците. Особено чувствителни на отравяне с пестициди са хищните птици, поради тяхното най-високо положение в хранителната пирамида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество