Проф. Гергова за културното наследство: Разрухата е видима, а причините и факторите са невидими, но добре известни (ВИДЕО)

3923
Проф. Гергова за културното наследство: Разрухата е видима, а причините и факторите са невидими, но добре известни (ВИДЕО)
Снимка: ВИдимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с проф. Диана Гергова - дългогодишен изследовател на тракийското наследство у нас. На проведения наскоро в Тимишоара XX конгрес на Международния съюз за праисторически и протоисторически науки към ЮНЕСКО проф. Гергова получи наградата „Археологически изследвания“.

„Това е един изключително интересен творчески процес, в който няма повторение. Всяка работа, всяко действие на археолога е уникално, неповторимо, няма повтарящи се ситуации. И това е големият чар на нашата работа и голямата красота - какво може да разгадаем за това, което вече сме разкопали, разкрили.“, казва проф. Гергова за живота на археолога.

„Унищожаването на тези дирекции „Културно и историческо наследство“, които съществуваха във всеки окръжен град, в тези дирекции влизаха и музеите и специални отдели за недвижимите паметници, и прехвърлянето на тези функции на местните администрации или на местните музеи беше един пагубен ход и затова в момента разрухата е видима, а причините и факторите са невидими, но достатъчно добре известни.“, казва огорчено проф. Диана Гергова за иманярските набези, корупционните схеми и преразпределянето на средствата, които би трябвало да се отделят за грижа и опазване на нашето културно наследство. Още: Доц. Теодор Дечев: Русия губи Средна Азия (ВИДЕО)

Проф. Гергова разказва, че правените досега проучвания са дали на археолозите представа как изглежда устройството на светилищата на бесите и че тяхната основна територия е в Западните и особено в Северозападните Родопи, в района на Велинград. „Най-важното, което аз забелязах и моите колеги не са забелязали, които са чели Херодот, че всъщност Херодот започва да разказва за бесите, които са едни от най-интересните тракийски племена, точно защото Херодот ги описва като пазители на светилището на Дио̀нис.“, разказва проф. Гергова за това как Херодот я „отвежда“ по планинските пътеки до светилището на Дио̀нис на вр. Острец, там където археоложката открива много интересни и ценни находки, доказващи, че това е било много значимо светилище на бесите, съществувало цели 2000 г.

„Ние имаме още много неща да откриваме, да добавяме към нашите знания за това изключително интересно племе, което е носител на невероятна духовност.“ Още: Как уж малка България се оказва "ябълката на раздора" между Хитлер и Сталин (ВИДЕО)

Повече за жреците-воини на бога Дио̀нис, за колонията Пистирос при гр. Септември, за интересните археологически открития и други любопитни факти ще научите във разговора на Кънчо Кожухаров с проф. Диана Гергова във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com