Проф. Михаил Станчев : „Руската пропаганда върви преди, по време и след танковете“ (ВИДЕО)

14984
Проф. Михаил Станчев : „Руската пропаганда върви преди, по време и след танковете“ (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с проф. Михаил Станчев – бесарабски българин, роден в малко село в Казахска ССР. Проф. Михаил Станчев завежда катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския национален университет „Василий Каразин“.

„Втората световната война раздели света на две части - на социалистически и капиталистически. Светът се раздели още след Първата световна война, но това най-осезаемо стана след 1946 г., и това говори, че Америка, конкретно Франклин Делано Рузвелт, не оцени опасността на Сталин не само като личност, но като представител на социалистическата система, защото една от целите на Сталин беше не само да спечели войната, да придобие международен авторитет, но и да смени Хитлер като власт, като личност, като човек, на който трябва да бъде подчинен не само Съветския съюз.“ Още: Елена Поптодорова: Припомняйки си 10 януари ’97 да мислим за днес и за близкото бъдеще (ВИДЕО)

Проф. Станчев сподели, че в момента превежда книгата на Юрий Фелщински „От червения терор до терористичната държава“, която проследява историята на руските спецслужби и борбата между НКВД, след това КГБ, и сега ФСБ и партийната номенклатура. „И целта във всички тези времена започвайки от Дзержински, който различни автори потвърждават, че е участвал в отравянето на Ленин с цел да превземе властта….. Но партийната номенклатура, която Сталин оглави, свали Дзержински и Сталин съумя в протежение на цялата си власт да свали всичките лидери на НКВД.“

Историкът припомни, че XX век е известен в историята като век на световните войни. В края на XX век светът премина към т.нар. локални войни, които са звено в цялата световна война. „Сега, в началото на 20-те години на този век, когато противодействието между Украйна и Русия стана пълномащабна война, причините, противоречията, които са залегнали във всички световни войни, са извън Украйна и русия. Те не са характерни само за тези две страни. Да, ужким воюват две страни, но русия воюва срещу цивилизования свят, а Украйна – за цивилизования свят.“

Проф. Станчев споделя, че след разпадането на съветския съюз русия е продължила да контролира най-доходоносните отрасли в икономиката на Украйна, енергетиката например. Подземният свят е под контрола на КГБ, а основната идея, която се разпространява по медиите е, че руснаците и украинците са един народ, славяни, които трябва да се противопоставят на англосаксонския свят.

„Пропагандата вървеше преди танковете, върви и по време на танковете, ще върви и след тях. При това Кремъл непрекъснато променяше стратегията си по отношение на начина, по който оправдава нахлуването в Украйна.“, казва проф. Станчев. Още: Манол Глишев: Националните медии трябва да служат на обективната реалност, на националния интерес и на възпитанието на публиката (ВИДЕО)

Гостът изрази критичното си мнение към Запада заради недостатъчното и бавното доставяне на военна помощ за Украйна. "Ракетните удари преди и след Нова година по Киев, Харков и други украински градове явно ги събудиха. Действията на Запада обаче продължават да са несъгласувани, бих ги нарекъл "колективна безотговорност" по отношение към Украйна.“ Относно танковете и ракетите, които Германия обеща, но не дава на Украйна за да не попаднели в ръцете на русия Проф. Станчев казва: „Може би ще попаднат, но може и да не попаднат. Американците оставиха оръжия за един трилион долара в Афганистан. Нали имаше първоначалната идея да дадат част от тях на Украйна? Накрая не ги дадоха. Това, което ни дават, е достатъчно да се отбраняваме, не да победим. Това означава, че те са повече съюзници на Русия, отколкото на Украйна".

Целият разговор на Калин Манолов с проф. Михаил Станчев можете да гледате на:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Евтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com