Прокуратурата осъди поведението на Костадин Костадинов за "сбърканото" име на Камала Харис

12520
Прокуратурата осъди поведението на Костадин Костадинов за "сбърканото" име на Камала Харис
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата, особено когато това се случва от парламентарната трибуна. Това се посочва в съобщение на държавното обвинение.

От там говорят за случая с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който в декларация от трибуната "сбърка" името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и я нарече "Камила Харис". След забележка от председателя Никола Минчев, че не това е името ѝ, Костадинов отвърна: "Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога."

Костадинов за вицепрезидента на САЩ: Бъркам ги животинските имена понякога

Спор за името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис се разрази в Народното събрание. Той започна след изказване на лидера на "Възражда...

От прокуратурата призовават "политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи". От институцията припомнят, че преди месеци представиха експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

От прокуратурата напомнят, че винаги са подкрепяли и ще продължават да подкрепят правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси, посочват от институцията 

"Призоваваме към спазване на добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение", пише в позицията. 

От държавното обвинение посочват, че и занапред ще подхождат принципно и безкомпромисно като изпълняват своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com