Протест заради расизма и епитети като "паразити", използвани срещу ромите

53057
Протест заради расизма и епитети като "паразити", използвани срещу ромите
Снимка: Getty Images / Guliver

Утре, 4 юли, пред Съдебната палата в София ще се състои протест срещу множеството случаи на проява на омраза в българското общество и бездействието на прокуратурата по тях.

Поводът за инициирания от различни граждански организации протест са системните откази на прокурори да разследват расистки мотиви при престъпления срещу роми, имигранти, бежанци и чужденци, съобщават организаторите от Инициативен комитет "Срещу епидемията от омраза и за прилагането на законите".

Протестиращите ще връчат и протестно писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с копие до председателя на Върховния касационен съд професор Лазар Груев и омбудсмана на Република България Константин Пенчев.

Ще бъде внесен и сигнал срещу общинския съветник във Варна Костадин Костадинов, който използва епитетите "паразити" и "нечовешка сган" за ромите .

През последната година се наблюдава значително нарастване на броя на хората, които са обект на вербални и физически нападения заради цвета на кожата си или етническия си произход, но това не се отчита от прокурорите при определянето на правната квалификация на деянията, смята инициативният комитет. Престъпленията от омраза действително засягат широк кръг от лица, а не само отделните жертви, към които са насочени. Те са форма на обществено опасна агресия със значителен деструктивен потенциал. Затова тези престъпления трябва да бъдат ясно идентифицирани и разграничени от сходни престъпни състави, казва НПО–то.

Пример за това е отказът на български прокурори да разследват расисткия мотив при нападението над суданския гражданин Насредин Абду в София, което стана повод България да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Осъдителната присъда беше постановена на 11 март 2014 г. Съдът е категоричен, че: "да се третират расистки мотивираните насилия наравно с дела без расистки елемент е равносилно на затваряне на очите пред специфичната природа на актове, които са особено разрушителни за основните права".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com