Радев: Продължителните ограничения водят риск за поражения, по-големи от вируса

4155
Радев: Продължителните ограничения водят риск за поражения, по-големи от вируса
Снимка: ПЦ на Президента

"Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх". Това каза президентът Румен Радев, който днес присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград, предаде БГНЕС.

„Искам да благодаря и на хората на първа линия – лекарите, полицаите, доброволците, на служителите в транспорта, търговията, социалните системи, на учителите, които в тези трудни условия изпълняват дълга си, на кризисния щаб за полагането на огромни усилия за борба с вируса. 

Румен Радев: Трябва пакет от социални и икономически мерки за най-засегнатите

"Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията п...

Обсъдихме различни аспекти от тези кризисни действия. Основателно е притеснението във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с вируса. И в тази ситуация, това крие риск да блокира напълно тези болници и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението на много специалисти, да повиши смъртността далеч над тази от коронавируса. Затова едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници – така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването", заяви още президентът.

"Наложените ограничения трябва да се спазват отговорно и аз искам да благодаря на всички българи за това, че ги спазват. Но продължителното оставане на тези огромни ограничения води риск за поражения, по-големи от вируса", допълни президентът Радев.

"Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това изисква енергично и решително разширяване на стратегията за борба с вируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна навременна и достоверна информация, за да можем да си изградим картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективно и целенасочено стратегии. Към момента такава информация няма – тя налага всеобхватно тестване на населението, креатиране на различните социални и рискови групи. Аз съм привърженик да има информация и какво правим. Това е много сложен процес, който може трудно да се управлява на базата на само 4000 теста, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх, с насаждане на чувство за вина и на неизвестност в населението.

Затова трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия, да разширим обхвата на тестовете, да картотекираме групите във всичките региони, за да можем да действаме. Само така ще излезем от блокаж на държавата, а представете си ако той продължава дълго, ние така ли ще останем. Ние трябва да преодолеем икономическата и социална катастрофа", посъветва президентът.

Бойко Борисов и Румен Радев: Заради коронавируса - между закона и популизма

В ситуация на извънредно положение, почивен ден реално за никой няма. Не по-различна беше и неделята на 22 март. Тогава, очаквано за вс...

"Аз дълго време стоях зад убедителни, всеобхватни и най-вече социални икономически мерки за бизнеса. На засегнатите им се предлагат не реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ни задължава. Над 10 години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. „излишък“ без правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. И този път трябва да сме много внимателни и този заем трябва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите пак да потънат като всички останали досега", допълни той.

"Аз имам един тест и той е отрицателен, но не мога да си позволя лукса при положение, че няма тестове за хората, да се тества всеки държавник. Много българи, които искат да бъдат тествани – не могат да се тестват. Аз съм солидарен с тях!", допълни Радев.

"Не всички могат да отделят тези пари за тест в частна лаборатория, не всички могат да имат достъп, трябва да пътуват, за да стигнат до тези лаборатории при тези тежки ограничения. От моя страна няма конфронтация. Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ ги осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смили и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за национално вълнение", смята Радев.

"Това, което видях днес е обнадеждаващо и поздравявам Общината. Виждам усилия в една посока и добра координация. Да, има заповеди, те трябва да се спазват, но хората, които дават заповеди, непрекъснато ги променят. Обстановката е много динамична. Да не се притесняват директорите на болници и кметовете там, където има рационални решения да се вземат идеи, да се предлагат и да се променят заповеди както днес“, каза държавния глава.

Борисов, президентът и коронавирусът: Знаменити цитати

"Всеки ден от миналата неделя досега долагам на президента. Дори днес в 10:00 ч. пак си говорихме. И все едно сега това не е същият чов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com