Разказ на бивша алкохоличка: Това е болест, която не зависи от теб

13107
Разказ на бивша алкохоличка: Това е болест, която не зависи от теб
Снимка: iStock/Guliver

Бум на злоупотребата със спиртни напитки се наблюдава по време на пандемията и най-вече в двата локдауна, които властите наложиха през тази година. Това отчетоха лекари и социолози от цял свят, пише БГНЕС. Член на „Анонимни алкохолици” - България (АА) разказва пред изданието за времето на изолацията и как с помощта на групата и програмата на организацията вече е трезвен от пет години.

С цел да запазят анонимността ѝ, жената е наречена Мария. Ето какво разказва тя.

Склонни ли сте към алкохолизъм - как да проверите?

Склонни ли сте към алкохолизъм? Има няколко неочаквани признака, по които можете "да уловите" тази предразположеност. През последните ...

„Аз намерих спасение в АА. Там ние говорим само за собствения си опит. Знам, че аз така или иначе и без COVID-19 бях изолирана докато консумирах нон-стоп, по 24 часа, алкохол. Част от хората около мен ме избягваха, а и аз сама се изолирах, защото моето единствено искане и желание беше всеки божи ден да съм с алкохола. Сега, към ден - днешен, когато съм трезва, не мога да кажа как се чувстват други алкохолици, които все още страдат от мъките на тази нелекувана болест. Малко хора знаят, че това е болест на три нива – физическа и умствена, защото начинът ни на мислене, емоции и възприемане на света ни води към употребата на дадено вещество, в моя случай, алкохол. И духовна, която напълнена с алкохол трябва да се напълни с нещо друго“, обяснява Мария.

Тя казва, че благодарение на срещите си с хората в АА и спазването на програма в 12 стъпки е успяла да възприеме света такъв, какъвто е и да излезе от илюзорния живот, в който е живяла, опирайки се дотогава на алкохола, като на патерица. И добавя, че въпреки въведените ограничения общността им продължава да се среща на живо, спазвайки всички противоепидемични мерки. Срещи се провеждат и онлайн. „Днес ми е важно да съм чиста и трезва, защото знам, че алкохолизмът е смъртоносна болест. Изходът от нея е лудница, затвор или смърт и аз ще живея с тази болест докато умра. Аз си мислех, че опира до воля, а тя не подбира нито социален статус, нито религиозни възгледи, нито убеждения, нито възраст, нито цвят на кожата. Просто хората не са информирани, че това е болест, която не зависи от теб“, казва Мария.

Според нея, няма понятие като „контролирана консумация на алкохол”. „Алкохоликът, ако му дадеш едно и вече от там се отваря кутията на Пандора и нещата тръгват по нанадолнище“, убедена е жената и споделя, че има хора, преминали към други зависимости, които не са алтернатива. Според нея, е много по-важно не да потискаш желанието за пиене, а да не ти се пие алкохол. Мария споделя, че когато излязла от опиянението на алкохола, тя се е преродила и започнала да живее наново, тъй като до момента всичко, което е преживявала е било под въздействие и в отсъствие от този свят. „Трябваше да разбера, без деформиране на мозъка ми, какво харесвам, какво не харесвам, харесвам ли мъжа ми, каква храна и дрехи харесвам“, обяснява тя. По думите ѝ възстановяването не е за тези, които имат нужда, а за тези, които пожелаят.

„Това е основният трик и ключовият момент при алкохолика. Защото нуждаещи се може с лопата да ги ринете, а пък тези, които желаят да спрат и да променят начина си на живот не са много“, заявява Мария и споделя, че изолацията през тази година я е направила по-креативна и дори не я е усетила. Извън епидемичната обстановка Мария се занимава с различни активности, свързани и организирани от АА – срещи с лишени от свобода и хора от клиники за зависимости. В края на разговора Мария споделя, че всеки абнормен пияч мечтае да има лечение и лекарство срещу алкохолизма, но на този етап това остава мечта, чиято реализация не се вижда факт в скоро време. Тя споделя, че това вече не е нейна мечта, защото е трезвена от години и живее качествен и щастлив живот, без необходимост от алкохол.

Над 200 000 души в България страдат от алкохолизъм според неофициални данни

Повече от 200 000 българи са алкохолици, показват неофициални данни. В психиатриите у нас се лекуват и хората, които се борят с алкохо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com