Регламентират безконтактното плащане с дебитни и кредитни карти в градския транспорт на София

13680
Регламентират безконтактното плащане с дебитни и кредитни карти в градския транспорт на София
Снимка: БГНЕС

Въпреки че новата електронна система за таксуване на пътуващи с градския транспорт на София функционира от над два месеца и ползващите автобуси, трамваи и тролеи вече могат да се самотаксуват с банкови карти, едва сега управляващите в столица се заемат да регламентират безконтактното плащане с дебитни и кредитни карти, пише СЕГА. Транспортната комисия в Столичния общински съвет прие единодушно предложението на коалициите ГЕРБ-СДС и на ВМРО-"Атака" за въвеждането на еднодневна карта с агрегация за пътувания в обществения превоз. Преди това, същото направи и бюджетната комисия. Предстои появата на новия превозен документ да се обсъди и приеме и на сесия на СОС.

Терминът "еднодневна карта с агрегация" означава всички плащания, които пътуващият е направил на новите сини валидатори в градския транспорт с банковата си карта до полунощ на съответния ден, да се оформят като еднодневна карта за всички линии. В момента нейната цена е 4 лева. „По този начин пътник, който е пътувал повече от 2 пъти в рамките на 24 часа, ще заплати стойността на еднодневна карта с агрегация, а не стойността на билет за еднократно пътуване за всяко пътуване (чиято цена е 1,6 лв. - б.р.)“, се казва в мотивите към приетия доклад

Комитет за наблюдение ще анализира данните от новата система за електронно таксуване в столичния градски транспорт

Комитет за наблюдение ще анализира предоставените на ЦГМ данни от мониторинга на внедрената автоматизирана система за електронно таксув...

„Технологичното решение за интерграция на еднодневната карта за всички линии е създаването на еднодневна карта с агрегация – това е превозен документ за един пътник, валиден до 24 часа на съответния календарен ден, издаван за повече от 2 пътувания, направен с един и същ елекронен носител, позволяващ агрегация. След приключване на деня се осъществява еднократно агрегирано таксуване по съответната тарифа, съобразно извършените и успешно валидирани с този носител пътувания в рамките на деня. Превозният документ еднодневна карта с агрегация се издава автоматично, без предварителна регистрация, при трета успешна валидация със същия носител в рамките на календарния ден, и е валиден за всяка следваща успешна валидация на валидатор“, пише още в мотивите към предложението.

Новото технологично решение спестява усилия на пътниците в градския транспорт, се казва още в доклада. Вече няма да бъде необходимо те сами да преценяват кой превозен документ ще бъде по-изгоден за тях – дали еднодневната карта с агрегация или картата (билетът - б.р.) за еднократно пътуване, тъй като системата ще прави това автоматично, се отбелязва в него. „Сигурността, че ще пътуват по най-изгодната тарифа, би ги насърчила да ползват градския транспорт, като при повече от 2 пътувания пътниците ще заплащат цената на еднодневна карта с агрегация. Чрез въвеждането на такава карта съотношението между цената на превозния документ и броя пътувания чувствително намалява. Въвеждайки това иновативно решение, отпада необходимостта от планиране на пътуванията и съобразяванията на пътниците със съществуващите пунктове за продажба на превозни документи“, се посочва още в мотивите на доклада.

Засега новата еднодневна карта с агрегация няма да може да се прилага в метрото на столицата, тъй като, както „Сега“ нееднократно писа, в него новата т.нар. тикет система все още не функционира. Това означава, че пътниците, на които се налага да сменят наземния градски транспорт с подземната железница, няма да могат да се възползват от предимствата на еднодневната карта с агрегация.

Изданието припомня, че електронната тикет система заработи през май тази година в наземния градски транспорт на столицата – автобусите, тролеите и трамваите. За въвеждането й столичани чакаха 17 г. и бяха похарчени над 90 млн. лв. Въпреки това на старта й стана ясно, че новата система не е изцяло готова и не е в оптималния си вид, за да донесе на софиянци всички ползи, заради които се създава. Всичко това се случи въпреки предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова, че тикет системата ще е напълно готова най-късно на 1 януари 2021 г. Засега столичната администрация няма отговор и на въпроса дали ще се въведе различна цена на билетите за по-кратките и по-продължителните пътувания.

Патриотите в СОС предлагат: Карти за градски транспорт за младите, майките и учениците на символични цени

Това е мярка за подпомагане на подрастващите, родителите и на хората до 30 години До момента услугата годишна карта за ученици не се п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com