Родната реколта измръзна, ще внасяме от Гърция

3130
Родната реколта измръзна, ще внасяме от Гърция
Снимка: Actualno.com

Ръст във вноса на плодове и зеленчуци у нас заради очакванията за слаба реколта прогнозират от Съюза на градинарите в България.

При последните студени дни в средата на миналия месец много земеделци да се оплакали от измръзване на овошните дръвчета.

Това автоматично ще се отрази и на крайната цена за потребителя. От бранша не изключват през лятото цените на родните плодове да скочат.

Овощните дръвчета в страната са застрашени от измръзване

Овощните дръвчета в страната са застрашени от измръзване. Това каза Валентина Божкова, заместник-директор на Института по овощарство в ...

В същото време обаче гърците продават на много по-ниски цени плодовете и зеленчуците си у нас, защото в южната ни съседка взимат два пъти по-големи субсии от българските си колеги.

Лошото мартенско време е съсипало реколтата на производители от Северна България. За това алармира Мариана Милтенова от Съюза на градинарите у нас: "При всички случаи ще окаже влияние, защото има райони, в които кайсиите и прасковите 100% са унищожени, в Южна България, в района на Сливен и Пазарджик, също има измръзнали овошки. Частично и сливи са засегнати. Това няма как да не се отрази на продукцията".

Гръцките фермери дават по-ниски цени, но имат в пъти по-големи субсидии от българските си колеги. Това увеличава вноса от Гърция у нас. Милтенова добави, че при всички случаи може да очаква внос на плодове от Гърция, които ние няма да произведем, предаде Дарик.

Засега статистиката не отчита рязко повишение на цените на плодовете и зеленчуците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...