Само бонуси за служителите, борещи градушките, за заплатите им щяло да се мисли през 2018 г.

2279
Само бонуси за служителите, борещи градушките, за заплатите им щяло да се мисли през 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Служителите от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) ще бъдат компенсирани еднократно с допълнително възнаграждение в размер на около 500 лева, а в следващите месеци ще се търсят възможности за повишение на заплатите.

Това стана ясно по време на подписване на споразумение между Министерството на земеделието, (ИАБГ) и синдикатите в сферата на селското стопанство, предаде БГНЕС.

Към момента служителите, които ни пазят от градушки взимат 460 лв., от която чисто до тях достигат 360 лв.

Министърът на земеделието Румен Порожанов изтъкна, че увеличение на заплатите на служителите не може да стане както в едно търговско дружество, а по правилата на Закона, тъй като това са държавни служители.

„То трябва да бъде на база на атестациите и възможностите за допълнително материално стимулиране. Споразумението е в тази характеристика. Ангажимент, който поемаме е, че в момента служителите ще бъдат компенсирани еднократно с допълнително материално стимулиране в размер на около 500 лв. през юли. Точният размер на еднократното възнаграждение щяло да зависи от оценката, която служителите получават от прекия си ръководител. Стимулирането ще бъде изплатено до 2 седмици”, каза ресорният министър.

Порожанов обеща, че поема и ангажимент в рамките на следващите месеци да направи анализ за възможностите за едно по-достойно възнаграждение, което да получават служителите от Агенцията.

„Това, което се случи можеше да не се случва, тъй като разговорите и темата с това споразумение не е от днес. По моя оценка то е насочено и от определени външни среди. То се показа днес и в рамките на някои от говорителите на протестиращите служители. Използва се времето така, че да бъде активно от гледна точка на стрелби, да се създаде допълнително напрежение и разговор с някои политически сили. Председател на общинския съвет в Садово от БСП е бил като говорител на част от протестиращите служители”, заяви Румен Порожанов.

Той посочи, че има изготвена стратегия ИАБГ да стане държавно предприятие, което предполага събиране на вноски от земеделските производители. „Много е голям рискът, ако пристъпим към това предприятие да остане без приходи, защото е достатъчно да кажат един или два сектора да не платят. Рискуваме и много от земеделските производители да не платят вноски”, допълни той.

Ваньо Славеев, изпълнителен директор на ИАБГ започна изказването си, изтъквайки, ракетострелците работели активно около 5 месеца за годината, но получавали заплати целогодишно. Изплащали се и пътните. Славеев увери, че в продължение на година и половина не е имало закъснение на заплати и пътни. Служителите били застраховани и се спазвали всички изисквания за безопасен труд.

„Действително условията, в които работят не навсякъде са добри. Агенцията пуснала поръчка за нови фургони на колела, но единственият производител не участвал. Поръчката ще се стартира отново. Действително заплатите са ниски, но и миналата година са увеличени с 5-10% по законов начин. След атестирането януари 2018 г. ще се търси ресурс за увеличаване на заплатите допълнително. Буди недоумение как се яви председател на общински съвет от БСП като говорител на служителите. От 200 ракетни площадки в момента не работят 23”, каза още Славеев.

Стана ясно още, че най-засегнати от градушките са били Враца, Монтана, Кюстендил, Перник, София, Ботевград, Плевен, Търговище, Ловеч. Изстреляни са над 350 ракети. Има поражения, но обследванията още не са завършили. Агенцията досега е изстреляла 4000 ракети, като и остават още 6000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com