Шефът не ви дава екземпляр от трудовия договор? Проверете дали не работите на черно!

1530
Шефът не ви дава екземпляр от трудовия договор? Проверете дали не работите на черно!
Снимка: pixabay.com

Една от задължителните стъпки при сключване на трудов договор е работодателят да ви даде екземпляр, подписано от него. Всеки трудов договор се изготвя в поне два идентични екземпляра, подписани и от двете страни, като единият се предоставя веднага на работника или служителя. Ако не получите екземпляр от трудовия си договор дори при поискване от ваша страна, вероятността да полагате недеклариран труд е голяма. Незабавно се консултирайте с юрист, с експертите на Главна инспекция по труда или подайте сигнал в Агенцията.

Това е само един от десетките примери в новия софтуерен продукт на Главна инспекция по труда (ГИТ), който представлява въпросник, обхващащ възможни прояви на недеклариран труд. Софтуерът на практика е инструмент за самооценка, който чрез попълването на въпросника оценява наличните конкретни рискове за полагане на недеклариран труд и дава отговор на работника дали са спазени трудовите му права, възможно ли е работодателят му да крие осигуровки и какви са последствията от това. Въпросникът може да бъде открит на страницата на Агенцията на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път чрез банер на началната страница „Провери дали работиш недекларирано“.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

За да направите Ваша самооценка какъв е рискът да работите недекларирано, отворете въпросника, попълнете общата демографска информация и въпросите, които адресират оценяваните рискове. Прегледайте въведените отговори и когато сте готови, натиснете бутона „Запази“. Всички въпроси са задължителни. След запазване се активира страницата на оценката, където след всеки въпрос е показана препоръка в зависимост от отговора Ви. В долния край на страницата се вижда общата оценка и препоръките към нея (с фон на "светофарен принцип"). Можете да запазите интернет адреса на оценката (URL), за да я прегледате в бъдеще. 

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на
индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Тези данни, в обработен вид, ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

Инспекцията по труда напомня, че в тридневен срок от сключването или изменението на трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване работодателят или упълномощено от него лице е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Дали е регистриран трудов договор на ваше име, от кой работодател и върху какъв осигурителен доход ви осигурява той, както и дали е прекратен, всеки може да провери и сам с персонален идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com