Ще помогнем на Македония с ръкописите, защото сме "майка"

6747
Ще помогнем на Македония с ръкописите, защото сме "майка"

От Скопие са поискали от Националния исторически музей специалните му сандъци за пренос на средновековните ръкописи до Брюксел. Това потвърди историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ), предаде Фокус.

На въпрос – дали е вярна информацията, че от Скопие са поискали от НИМ сандъци за изложбата в Брюксел на средновековни ръкописи, които първоначално бяха наречени „македонски”, а сега не е ясно под какво име ще бъдат представени, директорът на НИМ заяви: „Да, има такова запитване. Работата е в това, че на Балканския полуостров, само НИМ има сандъци, изработени от специална метална сплав, която издържа температура на паднал и взривил се самолет – 1900 градуса. Купихме си ги в Германия, преди четвърт век, вместо хонорар за изложбата. Причината беше, че изложбата на тракийско злато много пътува по света, на далечни дестинации, като САЩ, Мексико и т.н. Някой се сети, че всичко се случва, самолетът може да падне, и тогава – да останем без нашите златни съкровища и културни ценности. Сега услужваме на всички колеги, които поискат това, както от страната, така и от чужбина, от нашия регион”.

Скандалната македонска изложба ще се състои, но под друго име

Фондацията „Валони-Брюсел Интернасионал” е променила името на изложбата на средновековните ръкописи от ХІІІ – ХІХ век...

Директорът на НИМ Божидар Димитров заяви, че първоначално е смятал да откаже, докато не научи – под какво име ще бъде представена изложбата от средновековни ръкописи в Брюксел.

„Но изведнъж осъзнах, че съм в положението на онази майка от времето на цар Соломон, която родила бебе след дълго чакане, но една съседка предявила претенции, че бебето било нейно. Отишли при цар Соломон да отсъди и той видял, че и двете дами имат еднакви аргументи. Тогава цар Соломон по соломоновски решил бебето да бъде разсечено на две и всяка жена да получи по половин бебе. Едната жена веднага се хвърлила и обявила, че бебето не е нейно и да го даде на другата жена. Цар Соломон тогава разбрал, че точно това е майката на бебето и заповядал да бъде дадено на нея, а другата, лъжкинята, заповядал да бъде посечена. Под каквото и име да представят ръкописите, те си остават български ръкописи”, каза Божидар Димитров.

„Моят професионален и отечествен дълг е – да направя всичко възможно за запазването на това богатство, което само по случайните извивки на историята, в момента се намира в скопски хранилища. Затова реших - да им дам сандъците и направих тази заповед, разбира се, срещу съответния наем, който се изисква в такива случай, и който не е много голям”, обясни той.

Редактор: Яна Баярова

МАНУ ще разглежда Букурещкия договор с руски колеги

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) смята да задълбочи сътрудничеството с Украйна, пише днес македонският вестник &rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com