Ще се хранят ли децата ни с храни, неотговарящи на държавния стандарт?

4046
Ще се хранят ли децата ни с храни, неотговарящи на държавния стандарт?

Държавният стандарт не е заложен изрично в Наредбата за здравословно хранене и това отваря врата за всички фирми от сивия сектор да предлагат продуктите си на директорите на училища, които избират кой доставя храната в училище. За това предупредиха председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева и председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред Нова тв.

"Инициирахме промяна, която касае здравословното хранене на децата между 3 и 7 години, с идеята изрично да бъде вписано в наредбата изискването децата да се хранят само с храни по утвърдени БДС стандарти", каза Кукушева.

Тръмп премахна програмата за здравословно хранене на Мишел Обама

Администрацията на настоящия американски президент Доналд Тръмп спира програмата на бившата първа дама Мишел Обама за здравословно хран...

Предложението беше подложено на обществено обсъждане от здравното министерство и в момента се очаква одобрение на текстовете от Министерския съвет. Наредбата предвижда 4 хранения на ден. Повече пресни плодове и зеленчуци и млечни продукти като кашкавал, сирене и извара, по-висока масленост на прясното и киселото мляко и по-чисто месо за сметка на пържените храни, сладкишите и солта. Детайли от самата наредба за храненето в училище и детските градини можете да прочетете в тази статия.

В текстовете обаче не е записано изрично, че храната трябва да отговаря ня БДС стандарти. В същото време обществените поръчки го изискват.

"Тъй като всички браншове са въвели БДС стандартите, това изискване е заложено и по право в обществените поръчки. Като отпадне това изискване или ако не се включи, както се случва в момента, следва да се даде възможност на всеки един бизнес оператор или фирма да доставя каквито иска храни, откъдето иска", посочи още Кукушева.

"Малко буди недоумение, при положение, че има Наредба №8, която е на Министерство на земеделието, където третира храненето на децата. Там е казано, че продуктите трябва да бъдат по БДС. Но защо различните министерства в тази държава не искат да имат синхронизация?", запита Зоров.

"При Наредба №8 на Министерство на земеделието, преди няколко години, когато се казваше, че продуктите трябва да са по утвърдени стандарти – БДС или браншови, го атакуваха фирми, които са търговски и кетъринг фирми. Същите фирми, които в момента вкарват училищното мляко. Първо се направи хаосът с училищното мляко и същите фирми го атакуваха. В съда падна Наредба №8 за БДС поради процедурни пропуски", обясни още проблемът Зоров.

В детските градини в Бургас учат децата на азбуката на здравословното хранене

Макар все още температурите да не са съвсем пролетни, съвсем скоро този пропуск ще бъде поправен. Затова Община Бургас започва нова сез...

Марияна Кукушева добави към мотивите за злоупотреби и отпусканите средства: "Пари от държавния бюджет, който се плащат на доставчиците на храни в детските градини и училищата, се плащат от всички нас. Общата сума на тези пари, обхващаща всички форми на доставяне на храни, е 1 млрд. лв. годишно. Твърдя, че има икономически интерес".

"За радост, в млечната индустрия има съществуващи БДС стандарти. БДС продуктите са силно контролирани от контролните органи, което дава най-висока гаранция за тези продукти. Затова в детските градини, в училищата и при всички, свързани с детското хранене, трябва да влизат продукти по БДС, за да има висока гаранция", смята той .

"Няма здравен експерт, който да каже, че е полезно децата да ядат храни, съставени от подменени основни суровини. Очаквам здравното министерство да изпратят свои представители. Ние имаме проектонаредбата, която чака да бъде одобрена от Министерски съвет”, обяви Кукушева.

Как фирми от сивия сектор могат да влязат в училищното хранене отново чрез пропуските в Наредбата?

"Какво става ако са по техническа документация? Това значи, че аз, като собственик, си утвърждавам документацията, само уведомявам Агенцията по храните. Тя не може да направи възражение за нещо, което не е отровно, опасно. Така че мога всеки ден да си променям тази документация и децата всеки ден да приемат различни продукти. Това е недопустимо", категоричен е Зоров.

Земеделското министерство не подкрепя промяна в БДС стандарта за киселото мляко

Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Това становище ...

"Ние направихме обследване кой доставя хлябовете в училищата и се оказа, че 30% от доставките се извършват от фирми от сивия сектор, които не са регистрирани”, коментира Кукушева.

На фона на дебата за здравната наредба, от Министерство на земеделието съобщиха, че няма риск за училищната храна за учебната 2019/2020 година. Доставките на плодове и мляко по двете програми към ДФ "Земеделие" се изпълняват по план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com