Нови идеи за храната на децата в детската градина - без пържено и сладкиши, с повече плодове и зеленчуци

22459
Нови идеи за храната на децата в детската градина - без пържено и сладкиши, с повече плодове и зеленчуци
Снимка: БГНЕС

Повече пресни плодове и зеленчуци и млечни продукти като кашкавал, сирене и извара, по-висока масленост на прясното и киселото мляко и по-чисто месо за сметка на пържените храни, сладкишите и солта. Тази промяна в менюто на децата от 3 до 7 г. в детските градини предвижда наредба на здравното министерство, качена за обществено обсъждане, предаде в. "24 часа".

Според предложенията, децата ще получават най-малко по 3 вида пресни плодове и зеленчуци седмично - цели, нарязани, настъргани, като салата, смути или прясно изцеден сок. Консервираните плодове и зеленчуци пък не може да съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Към подходящите за децата продукти са вписани и нектари без добавена захар и изкуствени подсладители.

Как да спиш по-добре като промениш хранителните си навици

Всеки мрази онези моменти, в които се върти в леглото посреднощ и не може да заспи. Правиш какво ли не. Броиш овце, пускаш си лека музи...

Приемът на сол се ограничава до 3 г/ден. Забраняват се пържените храни и сладкишите. Досега те се допускаха до два пъти седмично. От менюто се изхвърлят консервираната риба и морските дарове.

Ежедневно ще се осигуряват поне 35 г сирене и/или кашкавал при целодневно хранене, както и 350 г кисело или прясно мляко. Прясното и киселото мляко пък вече трябва да са само краве и със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5%. Сиренето и кашкавалът трябва да имат съответно най-много до 3,5% и 3% готварска сол. Забраняват се млека и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители и консерванти.

Увеличава се приемът на храни, богати на белтъчини, като яйца и месо. Месото обаче трябва да е било най-много охладено - не може да е било замразено. Телешкото и свинското трябва да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето - без кожа. Нови изисквания има и за мляното месо. Съдържанието на мазнини трябва да е под 7%, а на колаген към месен протеин - под 12%. От месните продукти се допускат шунка и филе, всякакви други колбаси се забраняват.

С всички промени калориите в дневното меню се намаляват от 1570 на 1350 ккал за децата от 3 до 4 г., а за по-големите - от 1770 на 1600.

Бургаски ученици показаха на по-малките как да се хранят по етикет

Как да се хранят децата правилно и да спазват етикета на масата? Това научиха най-малките посетители на учебни заведения в Бургас. "Ети...

Интересна промяна има и колко е броят на храненията. Изрично се уточнява, че са 4 на ден, но за петте работни дни на седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...