X
 
 

Започнаха доставките на плодове и мляко в училище

811 0
photo of Започнаха доставките на плодове и мляко в училище
Снимка: БГНЕС
Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български плодове и млечни продукти, съобщиха от Фонд „Земеделие“, предаде БГНЕС. От началото на октомври доставките на продукти в учебните за заведения по двете схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ са факт.

На одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат по-рано доставките спрямо минали учебни години, за да бъде осигурен по-голям брой пресни плодове, произведени от български производители, съобщиха още от Фонда.

155 училища и детски градини ще получат 541 546 лева за доставки по схемата „Училищен плод“

Правителството прие решение за предоставяне на средства от Държавен фонд „Земеделие“ по бюджета на Министерството на образо...

Няма риск от компрометиране на училищните схеми за учебната 2019/2020 г. Тяхното изпълнение върви ускорено, увериха от Фонда и допълниха, че всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са издадени актове за одобрение. За останалите заявители е изискана допълнителна информация.

„Стартираха доставките от началото на октомври. Това стана факт, след като определението на Върховния административен съд от 25.09.2019 г. влезе в сила.

Петчленен състав на ВАС отхвърли окончателно искането за спирането на действието на Постановление № 32 на МС за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения“, обяви заместник изпълнителният директор на ДФЗ Иван Капитанов. Той уточни, че издадените през 2018 г. актове за одобрени на доставчици до 3 години по училищните схеми са прекратени, независимо от срока, за който са били издадени. Той подчерта, че новите актове ще са с валидност от 1 година.

 

ДФЗ: Директорите сами избират доставчика на плод и мляко в училище

Съгласно действащото законодателство и нормативна уредба, с редакцията от 5 март тази година на Наредбата за условията и реда за прилаг...

Припомняме, че постановлението беше оспорвано от производители пред ВАС. Те изразиха мнение по-рано през годината, че схемите не допринасят за това децата да получават качествени мляко и плодове. Според тях схемите "Училищно мляко и училищен плод" трябва да се обслужват и да са приоритет на производството, заради факта, че това е най-късата верига от производството на суровини през преработка до децата. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално